Lena Andersson: Integration är för de som ska integreras

I lördags skrev Lena Andersson sin krönika i Svenska Dagbladet. Den handlar om integration. Läs artikeln om Du kan, den är viktig: “Integration är en uppgift för den som ska integreras“. Det ligger mycket i de synpunkter hon för fram. Baserade på en nyutkommen bok. Och sunt förnuft.

Boken är skriven av Mustafa Panshiri i en alldeles ny bok ”7 råd till Mustafa. Så blir du lagom svensk i världens mest extrema land” (Volante). Den boken bygger på ett mycket praktiskt förhållningssätt. Panshiri är född i Kabul 1986 och kom hit till Sverige när han var 11 år. Efter utbildning blev han polis men lämnade den uppgiften 2015 för att i stället bli föredragshållare och aktör i invandrarfrågor. En uppgift med stor samhällsnytta. Från en som varit med själv.

Den boken som Lena Andersson refererar till kom ut nu i september. Det är den handboken som Mustafa själv skulle ha velat ha när han flyttade hit med sin familj. Än har jag inte läst boken, men snart. Vill dock snarast förmedla det som Lena Andersson på ett övertygande sätt berättar.

De sju Panshiriska råden är

  1. Behärska det svenska språket
  2. Lär Dig svenska koder
  3. Gör lumpen
  4. Skaffa ett extranamn
  5. Inse att dina kläder också är ett språk
  6. Lär känna en vuxen som vill ditt bästa
  7. Visa ett rimligt intresse för ditt nya hemland

Som Lena Andersson påpekar: Inga lagar behöver ändras, inga bidrag behöver delas ut. Råden är frivilliga men normerande. Sedan påpekar hon att det inte behövs en sociologisk forskningsrapport för att uttala sig i dessa frågor. Tilläggas kan: Att uppleva allt själv är en stor styrka. Tyvärr kan jag inte ge en fullständig bild, vare sig av Lena Anderssons krönika eller Mustafa Panshiris goda råd. Så mitt råd är återigen: Läs Lena Anderssons krönika och varför inte också boken.

Till sist vill jag citera Lena Anderssons avslutande stycke:

Programmet är så pass rigoröst och genomsyrat av disciplin, fasthet och common sense att man misstänker att den helt igenom integrerade Mustafa Panshiri är mer lik sin egen noggranna far än en skrämd svensk som förväxlat upplösthet med tolerans. ”Gör så här så går det dig väl!” säger Panshiri, med värme och respekt.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Lena Andersson: Integration är för de som ska integreras

  1. Så här svarade jag Lena: Om jag komme som invandrare till främmande land skulle jag omgående lära mig språk, historia, kultur, sedvänjor och samhällsliv, inkl. politik. Fattas bara! (Religion är ju internationell och dessutom en privatsak. Jag värjer mig.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.