Liberalerna verkar inte värdesätta duglighet

Det finns ingen regel som säger att svenska riksdagsledamöter inte får sitta i bolagsstyrelser. Däremot finns det bestämmelser om att externa engagemang ska anmälas om de inte är tillfälliga. Inte heller finns det i EU-parlamentet någon sådan bestämmelse. Det Liberalerna nu gjort, när man slängt ut Cecilia Wikström, är en egen hemmasnickrad regel, som tydligen inte gällde när den ursprungliga nomineringen skedde.

Snarare borde det vara en merit att en ledamot i EU-parlamentet har externa uppdrag, som visar att vederbörande är uppskattad och duktig. Givetvis får det inte vara så stora och många uppdrag att de hindrar ledamoten att göra ett fullgott jobb i EU-parlamentet. Men, Cecilia Wikström har haft sina styrelseuppdrag i ett år, om jag är rätt underrättad, och hon verkar ha klarat sitt EU-arbete galant. Hon är en av der svenskar i Bryssel som har de största uppgifterna och förtroendet.

När Cecilia Wikström nu petas från EU-valet, efter att partiets etikkommitté sagt att bolagsuppdrag, av aktuell karaktär, inte är förenliga med EU-uppdraget så säger partisekreterare Maria Arnholm:

– Vi visste om hennes uppdrag, men vi gjorde en felbedömning när vi godkände dem. Jag tar på mig ansvaret för det, säger Maria Arnholm.

Men, då borde väl Maria Arnholm göra detta, och lämna sitt uppdrag som partisekreterare, i stället för att hennes misstag ska drabba Cecilia Malmström? Sedan skulle man kunna återkomma och säga: Framöver är det följande som gäller. Inte retroaktivt.

Alla kan råka ut för jävssituationer, men då avstår man från att deltaga i beslut eller annan verksamhet, som kan kollidera med huvuduppdraget. I EU-parlamentet sitter idag många ledamöter med styrelseuppdrag, vilket väl snarare gör dem bättre som ledamöter än eljest. Att ha uppdrag vid sidan om parlamentet är inte så dumt, det breddar erfarenheterna samtidigt som det visar livet utanför politiken. Därför borde kanske personer med en bredare uppdragsportfölj vara bättre för politiska uppdrag än de som är inavlade? Framtidens krav?

Vad är det som fått Liberalernas partistyrelse att peta Cecilia Wikström? Jo hon sitter styrelsen för Elekta och Beijer Alma. Tänk om alla EU-parlamentariker fick den utblicken som en sådan här styrelseplats ger!

PS Det är inte gott om dugliga politiker. Men, när det dyker upp en som Cecilia Wikström, som är kompetent att sitta i bolagsstyrelser, då ska vederbörande näpsas.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Liberalerna verkar inte värdesätta duglighet

  1. Det förefaller som om Björklund försöker anpassa sig till allt han för tillfället tror är opportunt.
    Lennart Ml

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.