Liberalerna vinner på regeringskrisen – om det blir Extraval

“Dödsdans” stod det i media om Liberalerna – de klarar inte ett Extraval. Kanske blir det tvärtom? De reaktioner som jag har fått i mitt blogg-nätverk säger att många reagerar positivt på att Liberalerna är det parti som möjliggör en ny borgerlig regering. Att Nyamko Sabuni kunde stå emot Annie Lööfs sockrade bud med sänkta skatter och annan liberal parti imponerar hos många. Vägen till en borgerlig regering?

Detta tror jag att Stefan Löfvens, tillsammans med medarbetare, har fångat upp. Dessutom tror inte statsministerns medarbetare att Stefan Löfven kan vinna ett Extraval. Hade folk i allmänhet reagerat som S-ledning tycker att de borde – Tyckt att de borgerliga partierna tillsammans med Vänstern uppträtt oansvariga – så skulle Socialdemokraterna absolut gått för ett Extraval.

“Liberalerna ligger väldigt, väldigt illa till” säger en statsvetare-professor (Jonas Hinnfors) i Studio Ett. Tänk om det är tvärtom, trots att en oberoende akademiker utan underlag påstår detta.

En annan skrämselbomb kommer från Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg. Han tror att Magdalena Andersson invitation till Liberalerna är “skräddarsydd” för de som är kritiska i Liberalerna till Nyamko Sabunis arbete för ett borgerligt regeringsalternativ.

Det sägs att Stefan Löfven kommer gå till historien som förhandlingarnas mästare, trots att det snarare borde varit tvärtom. Däremot borde Stefan Löfven gå till historien där statsministerns entourage bestämmer allt. Och där statsministern inte bestämmer någonting. Men landets journalister har inte förstått detta, och inte klarat av sitt yrke, och gjort den undersökande journalistik som erfordras. Undantag finns.

Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala Ungdomsförbundet, gav idag i studio Ett ett klart och tydligt svar: Liberalerna vill ha en borgerlig regering och kommer inte backa. (Trots Magdalena Anderssons locktoner) En väldigt välartikulerad röst.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Liberalerna vinner på regeringskrisen – om det blir Extraval

  1. Jag tror nog att journalisterna förstår att statsministern bara är en marionett men det är inte PK att säga något sådant. I övrigt har du helt rätt.

  2. Att statsministern skulle vara en förhandlingens mästare….är det epitetet av honom som statsminister? Var inte det som facklig chef?
    Att vara chef över regeringen kräver andra talanger. Som tex att välja ett kompetent lag ikring sig (kompetens som statsministern uppskattar).
    Säga vad man vill om inriktning, men det är ett viktigt kriterium på en bra chef, att välja ett kompetent lag ikring sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.