Liberalernas kommande ledarval är viktigt

Även om jag själv inte är partipolitiskt engagerad, utan betraktar mig som liberal och borgerlig, så är det intressant att se när ett parti som Liberalerna väljer ny partiledare. Det verkar som om striden om ledarskapet kommer att vara för eller emot en kandidat, Nyamko Sabuni. Inte för eller emot hur ett liberalt samhälle kan och bör utvecklas. Detta syntes tydligt i DN:s ledare i lördags i ämnet.

Men först vill jag redovisa vad Nyamko Sabuni själv säger sig stå för. Det gör hon i en intressant och personlig artikel skriven av henne själv i Liberalernas magasin NU. Under rubriken ”Ett parti för hela landet”.  Att komma hit som 12-åring från Afrika och utvecklas som en politiker av god klass, som nu kan vara på gång att bli vard till partiledare, är både glädjande och imponerande.

Som invandrare var Sabuni särskilt väl lämpad att förstå vilken politik som borde utvecklas på integrationsområdet. Men som integrationsminister var hon klart före sin tid, och fick därför avvakta. Nu är mycket av det hon inte fick gehör för förverkligat. De politiker som nu ändrat sig och genomfört Nyamko Sabunis politik borde vara ärliga och säga att de inte förstod frågorna tidigare, men nu gör det. Och erkänna att de handlat fel. Men är det någon som tror att de gör detta?

I den debatt jag sett har de frågor som Nyamko Sabuni tagit upp i sin sex sidor långa artikel oftast inte diskuterats. I stället är det frågan om Sverigedemokraterna som spökar. Överallt, nästan, utom från en del som stödjer henne. Du kan se själv i SvD som har samlat sina artiklar, 36 stycken.(igår)

Tydligast emot Nyamko Sabuni är Dagens Nyheter. I lördags publicerade tidningen en ledare rubricerad ”Liberalerna står vid ett ideologiskt vägval”. Men den enda ideologi som DN tar upp är för eller emot Sverigedemokraterna, men ingenting om liberala idéer eller liberala sakfrågor. Tidningen skriver att den viktigaste frågan är ”hur man skapar ett liberalt samhälle”. Men sedan finns inte en rad om hur detta samhälle ska se ut. En hel ledare utan att ta upp liberala idéer eller sakfrågor.

I stället för att designa den liberala politiken lyckas Dagens Nyheter utveckla sin ledare som ett angrepp på Nyamko Sabuni genom Sverigedemokraterna:

  • ”Den populistiska nationalismens framfart (är) liberalismens svåraste utmaning”
  • ”Inte ge SD något inflytande”
  • ”hur L ska förhålla sig till SD”
  • ”De liberalt sinnade väljare som säger tvärt nej till SD….”
  • ”nyval”….(baserat på) ”att borgerligheten visst ska kunna ta stöd av SD”
  • (SD) ”som just nu är liberalismens huvudmotståndare”
  • ”den populistiska nationalismen är ett allvarligare hot” (än S)

Hur DN lyckas skriva en ledare om hur man skapar ett liberalt samhälle utan att ta upp en enda liberal fråga eller idé övergår mitt förstånd.

 

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.