Liberalt förslag vill återta Sveriges teknologiska försprång

Äntligen, skulle jag vilja säga. Nu kommer ett förslag från Liberalerna som ska återställa det högteknologiska försprång, som vi förlorat de senaste 15 åren. Debattartikel i DN idag.  Detta program vill jag kort redovisa här, men kan redan nu säga att det behövs mycket mer. Dock en bra start. Rapporten “Kunskapsnationen Sverige 2.0” finns på länk här när nu.

Bakgrunden till förslaget är följande utveckling under senare år i Sverige

  • Lägre produktivitetsutveckling i Sverige än i konkurrentländerna
  • Företagens FoUinvesteringar har minskat med 20 procent
  • En större minskning av antalet patent i Sverige än i konkurrentländerna

Det är fem konkreta förslag som läggs fram, enligt DN-artikeln:

  1. Sänkt bolagsskatt. Vår bolagsskatt, som tidigare legat på under genomsnittet i EU och OECD har nu hämnat i mitten. Bolagsskatten bör sänkas, enligt Liberalerna
  2. Marginalskatten måste sänkas, enligt Liberalerna, för den nuvarande är högst i världen. Detta hämmar utbildning, entreprenörskap och arbetskraftsinvandring.
  3. FoU-avdraget bör höjas, så att även stora företag kan ta del
  4. Bjud in ett globalt utländskt toppuniversitet  att etablera en filial i Sverige.
  5. Locka de bästa utländska studenterna till Sverige. Med bosättningsstöd. Ge studenterna rätt stanna efter examen (ingen kompetensutvisning)

Den globala konkurrensen är stenhård. Står vi stilla, så springer andra ifatt och förbi (Vilket redan skett). Andra länder, som Nederländerna och Tyskland, underlättar och stimulerar Näringslivet. Vi i Sverige har i stället infört världens högsta marginalskatt, lagt fram förslag om vinstförbud och kompetens-utvisat anställda.

Själv vill jag säga att det finns mycket mer att göra än vad Liberalerna föreslår. Utbildningspremien måste höjas radikalt. Naturvetenskaplig och teknologisk utbildning behöver öka kraftigt. Universiteten måste internationaliseras. Bara för att nämna några ytterligare frågor av betydelse. Digitaliseringen är en sådan.

Men nu verkar det hända saker som berör Sveriges ekonomi och näringslivets utveckling. Nu väntar jag på de andra. När ska Stefan Löfven komma med sin seriösa dialog med alla intressenter?

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.