LO-basen saboterar för partiledaren, Stefan Löfven

I morgon, torsdag, har LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson bjudit in Vänster ledare Jonas Sjöstedt till LO:s styrelsemöte. Detta är samme LO-ordförande som den 19 januari givit partiordföranden Stefan Löfven klartecken att ingå Januari-överenskommelsen. JÖK, med Centern och Liberalerna. Thorwaldsson ingår i SAP:s Verkställande utskott, som fattade beslutet, utan reservation.

Nu säger Karl-Petter Thorwaldsson att överenskommelsen är en ”geggamoja” enligt Expressen. Uppgörelsen enligt Thorwaldsson:

  • Gynnar inte LO:s medlemmar
  • LO-toppen kräver därför en ändring

Om Stefan Löfven ska behålla förtroendet, både gentemot Centerpartiet och Liberalerna, men också gentemot svenska folket, så måste han återföra LO-basen till ordningen. Har man varit med om att träffa en uppgörelse, så måste man stå för den. Lagt kort ligger. Annars skulle C och L helt plötsligt säga nej till de extra semesterdagarna, och resultatet blir att hela havet stormar. Ministrar som Ylva Johansson och Ibrahim Baylan har stått upp för JÖK.

Nu säger Karl-Petter Thorwaldsson att han tycker Reformisterna, med marxisten och Katalys-chefen Daniel Suhonen i spetsen, är ett föredöme. De vill inte bara stoppa stora delar av Januariöverenskommelsen, utan driva en rakt motsatt politik – en kraftig vänstersväng, en socialistisk politik, som kräver:

  • Inför en ny fastighetsskatt
  • Inför en förmögenhetsbeskattning
  • Inför arvs– och gåvoskatt
  • Strama åt de så kallade 3:12-reglerna.
  • Avskaffa den liberala bostadssektorn som Sverige har (Vilken planet bor man på?)
  • Förkorta den lagstiftade arbetsveckan från 40 till 35 timmar.
  • stoppa privata företag i välfärden.
  • Etablera en statlig investeringsbank

Det är ett program som tävlar med Vänsterpartiet att socialisera Sverige. Och i uttalanden från Socialdemokraternas partisekreterare, så välkomnar partiet detta. Då frågar jag mig: Vilken politik vill S föra? Den politik man kommit överens med Centern och Liberalerna, eller något annat?

Det ska bli intressant att höra vad Annie Lööf och Jan Björklund har att säga om att en ledande socialdemokrat, som varit med och ingått Januari-överenskommelsen nu desavouerar denna.

PS. Man tycker det vore en stor nyhet för LO att tala om för medlemmar och omvärlden att man inviterat Vänsterpartiledaren till LO:s styrelsemöte i morgon, på torsdagen, men inte. Inte ett ord på hemsidan. Varför?

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.