Magdalena Andersson, läser du inte Svenska Dagbladet?

I tisdagens Svenska Dagblad kunde Du läsa detta:

Sammantaget har hanteringen och kommunikationen kring korttidsstödet lett till att Sveriges företagare, som skapar tillväxt, innovation och arbetstillfällen – ja alltså skatteintäkter – får ta en hård smäll. Den som driver företag tvingas fatta ogrundade beslut med stor osäkerhet som följd. Det är orimligt för dem och en förlust för samhället. Mycket hade kunnat lösas genom klargörande i hur besluten fattas.

Det är tre auktoriserade skatterådgivare på Grant Thornton som på detta sätt slår larm. Deras artikel “Rättsosäkerheten slår mot landets företag” konstaterar avslutningsvis:

Vi befinner oss i en olycklig situation som vi inte sett maken till i våra yrkeskarriärer. Rättsosäkerheten är ett stort orosmoln för Sveriges företag

Om Du inte läser Svenska Dagbladet, Magdalena, så måste Du väl ha någon medarbetare på departementet som gör detta? Och någon av Dina kollegor i regeringen borde väl också kasta ett öga på SvD? Men inget svar på artikeln, som visar hur 1000-tals företagare misshandlas. Och det är staten som med god vilja vill hjälpa till, men där systemet inte fungerar.

Sedan vet jag att det är dussintals riksdagsledamöter som läser min blogg, där jag i tisdags tog upp den misshandel som sker av 1000-tals företagare. Läs den, där finns mer kött på benen.

Idag skriver Magdalena Andersson på DN Debatt utan att nämna de stora problem som finns med att få ut stöden till företagen på ett korrekt sätt. “Vi budgetsatsar 45 miljarder för att ta Sverige ur krisen”

Problemet är inte de som fått stöd, utan de 1000-tals företag där stöden inte funkar. Det beror på fel i regelverken, bristande hantering från myndighetens sida eller andra skäl. Mindre företag har inte möjlighet att koppla in revisorer eller advokater når saker och ting inte fungerar, de har inte råd och måste göra saker och ting själva.

Hela förmiddagen har finansministern varit i medias fokus. Men, har någon enda journalist ställt frågan om vad regeringen ska göra med de 1000-tals företag där stödsystemen inte fungerar? Det kan givetvis ha skett någonstans, som jag inte uppmärksammat, men jag tror inte att man vill störa Magdalena Anderssons sinnesfrid.

I Magdalena Anderssons 32-sidiga OH-presentation om vårbudgeten och stöden till företag och offentlig sektor i Pandemins tidevarv, så finns inte en enda notering om att systemet till företagen inte fungerar på rätt sätt.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Magdalena Andersson, läser du inte Svenska Dagbladet?

  1. Man kan inte som finansministern påstå att vår ekonomi är stark när tiotusentals småföretag kämpar för sin överlevnad eller går under. Det drabbar civilsamhället och särskilt mindre orter.

    Man kan heller inte som Ygeman påstå att vi har elöverskott när södra Sverige och sydsvenska företag bevisligen har elbrist.

    Båda visar vådan av att ta ett medeltal som värdemätare. Men det är nog meningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.