Maten och skogen sköts bra i Sverige – något att slå vakt om och utveckla

Tänk om våra miljö-aktivister hade varit förnufts-orienterade och balanserade. Då hade de kunnat varit till stor klimatnytta, och inte stoppklossar. De hade då kunnat konstatera:

Varför förstör miljö-aktivisterna för sig själva, genom att förneka allt vi i Sverige gör bra? Och som skulle kunna bli ett omdöme för omvärlden!

Bakgrunden för mitt konstaterande är inte egen kunskap – som för övrigt nog inte miljö-aktivisterna heller har – men väl tre trovärdiga artiklar under den gångna veckan. Dessa tre artiklar rör det sig om:

“Hyggeshatarna skadar en viktig svensk basindustri”, i Dagens Industri den 27 september. Författare: Tomas Thuresson, tidigare Skogsstyrelsens skogsskötselchef och Göran Örlander, som varit professor i skogsskötsel.

“Skadlig propaganda mot kött och mjölk”, i Svenska Dagbladet den 1 oktober. Skriven av tre kvinnor och sex män, med god vetenskaplig status, varav tre från SLU.

“Slöseri – oanvänd jordbruksmark kan ge stora nyttor”, i Svenska Dagbladet den 3 oktober. Skriven av Karl-Ivar Kumm, docent i lantbruksekonomi vid SLU.

Läs dessa artiklar och fundera ordentligt! Framför allt borde ansvariga politiker göra detta. Varför ska vi i Sverige förneka det vi gör bra, det som är ett föredöme för omvärlden och som vi med ytterligare insatser kan göra ännu bättre?

Fotnot: Här skulle jag kunnat ge en kort sammanfattning av de tre artiklarna, men en sådan hade inte givit innehållet rättvisa. Däremot kan jag konstatera att både vårt jordbruk och skogsbruk sköts väldigt väl. Att det i stort sätt är klimatneutralt – redan! Tänk om de två miljönissarna i regeringen hade tagit till sig denna sakkunskap, då hade de agerat rätt och blivit trovärdiga. Nu är de bara “Nissar” (obs inget förtal, det kan styrkas vetenskapligt dessutom)

Mått, sans och förnuft behövs, även i miljö- och klimatpolitiken

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.