Medskick till forskningsberedningen

God förmiddag!

I morgon ska Forskningsberedningen sammanträda för första gången under sin ordförande  forskningsminister Matilda Ernkrans. Själva sammansättningen av beredningen kan man ha synpunkter på, inte någon från industriforskningsinstituten, som står för den behovsmotiverade forskningen, finns med. Men det finns många ledamöter som verkligen gör skäl för sin plats, som Göran Sandberg från Wallenberg-gruppen. Så det kan säkert bli ett givande möte i morgon.

Främst på dagordningen står Vad som behövs för att göra Sverige till en ledande forskningsnation.? Då måste beredningen ta del av de två utredningar som den beställt av OECD. En som kom 2012, under Alliansregeringen. En annan som OECD lade fram 2016. Ingen av de två regeringarna har brytt sig om dessa utredningar, trots att man beställt och betalt mångmiljonbelopp för analys och de goda råden.

Varför undrar nog inte bara jag.

Här är 2012 års OECD-utredning, med som tar upp hela innovationssystemet. I länken finns OECD-utredningen, med specifika synpunkter på högskolesystemet.

Sedan kommer vi till 2016 års OECD-studie, som den nu sittande regeringen inte brydde sig om. Nämnde den inte ens i forskningspropostionen samma år, trots att den var beställd som underlag. Här är det ord, och inga visor, så jag förstår att dåvarande ministern Helene Hellmark Knutsson inte vill redovisa den. Bättre tydligen att låtsas som det regnar. Annars måste man ju motivera varför regeringen inte gör som OECD säger. Här finns länk till OECD-utredningen

Sedan borde beredningen tala om för Matilda Ernkrans att STRUTEN, styrningen av framtidens högskola, inte bör genomföras. SSF kan vara en förebild. Men jag upprepar igen: Läs och ta in OECD-utredningen från 2016. Den vägrade STRUTEN att ta del av trots att referensgruppen föreslog detta.

Det ska bli intressant att höra efteråt vad Forskningsberedningen kommit fram till. Det måste bli kvalitet i fokus för den framtida akademin, och inte bara mängd. Ta fatt i digitaliseringen och artificiell intelligens, som Wallenberggruppen satsar stort på nu. Det ser inte heller så bra ut för AI i Europa, något som senaste SNS-konferensen i Tylösand kunde konstatera.

Detta är inte bara en välment pekpinne, det är en allvarlig vädjan!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.