Migrationsverket struntar i Migrationsöverdomstolen

Den 13 december beslöt Migrationsöverdomstolen i två domar att ändra på Migrationsverkets beslut.

Mål UM 1350-16, som gäller Danyar, en pizzabagare, som varit i Sverige 2013

Mål UM 10747-17 som gäller ett liknande ärende.

Det gäller uppehålls- och arbetstillstånd, trots att arbetsgivaren i båda fallen marginellt låtit den anställde få sämre villkor än som gäller i branschen, på grund av misstag. Något som i båda fallen justerats av arbetsgivaren snabbt. Så här konstaterar Migrationsöverdomstolen i sin dom rörande Danyar:

Migrationsöverdomstolen anser sammanfattningsvis att den helhetsbedömning som ska göras utmynnar i att de grundläggande villkoren för DM:s arbetstillstånd har varit uppfyllda under den tidigare tillståndsperioden. Några andra skäl mot att bevilja uppehållstillstånd har inte framkommit. Detta innebär att förutsättningarna för att förlänga hans uppehålls- och arbetstillstånd är uppfyllda och att beslutet om utvisning ska upphävas. Överklagandet ska alltså bifallas.

Den andra domen kommer till samma slutsats. Det är helheten som ska bedömas. Detta ska nu Migrationsverket rätta sig efter, men vad händer då?

Jo, Migrationsverket skickade ut en presskommuniké en dryg månad senare och säger att Verket inte ännu kunnat analysera domarna. Det kan inte ta mer än någon timme att läsa igenom (kolla själv) och rätta sig efter domstolens beslut. Vad Migrationsverket gör är inget annat än domstolstrots.

Att detta är viktigt, och inte “bara” berör de två ovan nämnda, visas av att hela 3.000 arbetare utvisades från Sverige förra året. Merparten på grund av bagatell-förseelser från arbetsgivarens sida.

Det drabbade inte bara dessa 3.000 individer, och deras familjer, utan både företag och vårt land förlorade ett antal miljarder i produktion. Och vi som är så angelägna om integration…

Konstateras kan också att Migrationsverket uppenbarligen inte tolkat lagen rätt tidigare när Verket utvisat folk på grund av petitesser.

Ett minst lika stort ansvar för sakernas tillstånd har dock regeringen. Enligt gällande grundlag kan regeringen ingripa, men har inte gjort det.. Se mina bloggar i höstas.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Migrationsverket struntar i Migrationsöverdomstolen

  1. Om verket trotsar domstolen måste ledningen rensas ut. Vi måste nu göra allt för att upprätthålla rättssamhället, det står allt klarare. Och att kasta ut folk som uppenbarligen behövs är dessutom vansinne i sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.