Motståndet mot NATO avslöjat – hos de fd kommunisterna

Det verkar nu som om bara de forna kommunisterna, Vänsterpartiet, plus Miljöpartiets “nyttiga” idioter blir kvar på fältet när Sverige fattat sitt beslut att tillsammans med Finland ansöka om NATO-medlemsskap. Därför är det viktigt att ta till sig skälen för detta indirekta stöd till Vladimir Putin. En intressant artikel iDagens Nyheter igår är avslöjande. Det är den gamle marxisten Sven-Erik Liedman. Artikeln “Ett medlemsskap i Nato skulle bara öka vår otrygghet”

Jaha, vår trygghet skulle minska, enligt Liedman. Varför? Så här går argumentationen:

Många tycks tro att vi kan finna trygghet i Nato. Det är ett gruvligt misstag. Putin skulle få vatten på sin kvarn. Han är hotad. Fienden tränger sig närmare honom.

Är Sverige en fiende till Ryssland? På vilket sätt hotar Sverige vår granne Ryssland? Bara genom att finnas? Skälet till att Sverige – och Finland – nu går in i NATO är för att kunna försvara oss mot en invasion som Ukraina nu upplever. Finns inte ett sådant hot? Ryssland, läs Putin, har ju inte sagt sig vilja invadera Sverige, eller Finland, men det förnekade han ju också vad gällde Ukraina.

Hur förklarar en tidigare ganska skap motståndare till NATO sin ändrade attityd? Vi går till Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg:

“Putins krig visar att vi behöver gå med i Nato” heter ledaren och chefredaktören beskriver varför:

“Jag har aldrig tidigare varit positiv till ett svenskt medlemskap i Nato. Tvärtom anser jag att vår militära alliansfrihet i kombination med ett starkt försvar och en pragmatisk utrikes- och säkerhetspolitik har fungerat utmärkt. Den har hållit oss utanför krig och främjat våra nationella intressen.

Men jag kan inte se hur den militära alliansfriheten är tillräcklig om Ryssland agerar som det gör idag mot det likaledes militärt alliansfria Ukraina. Jag tror inte Putin tänker stanna där, den storryska retoriken måste tas på allvar”

Dessa utdrag ur Liedmans artikel och Aftonbladets ledare talar klart för att Sverige omgående bör ansluta sig till NATO. Till detta kan läggas att Ryssland nu är så upptagen av Ukraina-invasionen att Finlands och Sveriges agerande inte kan engagera Putin särskilt mycket. Han verkar dessutom sjuk, se hur Vladimir Putin krampaktigt håller sig i bordskanten med sin högra hand när han samtalar med försvarsministern.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Motståndet mot NATO avslöjat – hos de fd kommunisterna

  1. Tack Håkan!
    Vid förstoring tycks det inte som han håller krampaktigt i bordet. Däremot sitter han hopsjunken i stolen tycker jag. Normalt sitter kanske en person mera upprätt i en stol vid ett viktigt samtal med sin försvarsminister. Men han ser inte riktigt frisk ut.
    Den som lever får se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.