Myndigheten som Näringsdepartementet vill slå sönder, Tillväxtanalys

Du som läser min blogg vet redan att Näringsdepartementet vill slå sönder Tillväxtanalys och själv ta över utlandsbevakningen. Åtminstone om regeringen följer utredaren Göran Ekströms förslag. Och det är statssekreterare Oscar Stenströms huvudspår (hittills).

Nu finns Tillväxtanalys remissvar tillgängligt för nedladdning. Däremot finns inte Översynen av myndigheten, som Näringsdepartementet låtit genomföra, genom förre generaldirektören Göran Ekström. Där mörkar man den genom att inte lägga ut den på hemsidan. Det går att beställa utredningen hos Registrator på Näringsdepartementet:

Registrator, Näringsdepartementet
Telefon 08-405 10 00 (växel)
Fax 08-411 36 16
e-post till Registrator, Näringsdepartementet

Då ska Du uppge rapportens namn “Översyn av Tillväxtanalys: Myndigheten för Tillväxtpolitiska Utvärderingar och Analyser”, N 2015:D, promemoria per 2015-10-29.

Får jag ge en läsrekommendation så är det att läsa Tillväxtanalys remissvar, för dels vet de vad de talar om, dels är den på bara 30 sidor mot Översynens 93 sidor.

Det finns anledning återkomma till Tillväxtanalys. Ska myndigheten splittras eller förstärkas? Finns det anledning att lägga till Afrika, Mellanöstern och Silicon Valley i utlandsbevakningen? Hur blir systemnyttan om utlandsbevakningen blir arbetspapper på Näringsdepartementet? Vill SCB ta på sig en analysroll? Är det lämpligt att Tillväxtverket utvärderar sin egen regionala verksamhet? Ja frågorna är många.

Här är den utmärkta rapporten om forskningen i omvärlden, sim tillväxtanalys gjort och som pulicerades i mitten på januari. Bör läsas eller i vart fall skummas: “Den strategiska forskningens frontlinjer”

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.