Några eftervals-reflektioner – Vänstergruppen borde vunnit

Egentligen är det väldigt anmärkningsvärt att högeralliansen vann valet. Det borde inte skett av följande skäl:

 • Vi har den värsta krisen i världen – med invasionen i Ukraina – sedan 2:a världskriget
 • Vi har en galopperande inflation – som inte minst beror på Putins Ukraina-krig
 • Vi har en energikris – som till stor del beror på den nu avgående regeringen
 • Vi har en gängkriminalitet som slår alla Europeiska länder
 • Vid kriser brukar alltid sittande regering vinna ett val
 • Därtill har vi en statsminister – Magdalena Andersson – som fått stort förtroende
 • Och så har vi mobbningen av Ulf Kristersson, inte minst i DN och AB.

Vad försökte Vänstern driva, ofta med Annie Lööf i ledningen?

 • Jo, betona att Magdalena Andersson var en lämpligare statsminister än Ulf Kristersson.
 • Sedan försökte man brunsmeta hela oppositionen.
 • Annie Lööf gick främst genom att tala om SD som varande Nyss-nazister, dvs alldeles nyligen var nazister.
 • Märta Stenevi gick ännu längre genom att i en TV-debatt påstå att Jimmie Åkesson är nazist. även om hon snabbt ångrade sig. Vägrade dock ta Åkesson i hand på att så inte var fallet.

Detta är min analys. Nu till en artikel om kritiken mot SD som Jürgen Huitfeldt skrev i en krönika i DN den 16 december: “Hör ni inte de odemokratiska undertonerna i kritiken av SD?” Läs den, mycket balanserad och viktig. Och ska inte vara bakom en betalvägg. Några utdrag ur artikeln kan vara på plats:

“Många luftar nu sin oro över att demokratin är hotad när en så stor andel röstar på detta sätt. Få tycks reflektera över att ett sådant perspektiv i sig självt tangerar det odemokratiska. Själva idén med folkstyre är att medborgarna ska få lägga sin röst på det parti de tycker är bäst”

“partiet (SD har) sedan inträdet i riksdagen inte ens varit i närheten av att föreslå något som hotar själva folkstyret. “

Artikeln avslutas så här:

“Det är nu hög tid att uppdatera diskussionen kring partiet och dess mål till att handla om vad det (SD) faktiskt gör och säger snarare än mardrömsfantasier om vad det skulle kunna göra.”

För att balansera det jag skrivit vill jag länka till två artiklar i Dagens Nyheter, som visar att kampanjen mot SD och högersidan fortsätter, Först har vi i lördags Amanda Sokolnicki, som är politisk redaktör. “Killarna som ägde skolkorridorerna kommer nu att styra Sverige” Sedan kom en kolumn av Andrew Walden i måndags “Hur ska vi prata om SD med de rädda barnen?” För mig är det skrämmande att en stor och ansvarig tidning i Sverige som Dagens Nyheter kan skrämma och nästan uppvigla på detta sätt. För att travestera Walden vill jag säga: Kanske någon vuxen borde tala med Andrew Walden. Det gäller Amanda Sokolnicki också.

En sista reflektion: Det är djupt imponerande att högergruppen, och särskilt SD, inte ger igen när DN skriver så här, men det visar också vem som skriker högst och provocerar.

 

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Några eftervals-reflektioner – Vänstergruppen borde vunnit

 1. Håkan!
  Du nämner att SD och högersidan i allmänhet inte ger igen på DNs och andras angrep på SD. Glöm ej att SD och dess sympatisörer äger “the underbelly of media” och att de får “Gefundenes Fressen” i att kunna anklaga den högre stående pressen för att förfölja dem (Rugbymötena i Trumps anda!).
  Vänligen
  Emil

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.