När kommer pengarna?

Idag är det en stor frustration bland landets företagare som drabbats av Corona-krisen. Krispaketen har stått som spön i backen, men oklarheterna är många och beskeden saknas tyvärr på många områden. Det stora paketet på Valborgsmässoafton ”Omställningsstöd” med ersättning för intäktsbortfall kom på Valborgsmässoafton, men utformningen är inte klar ännu. När kommer det träda ikraft? Regeringen säger:

 • Ikraftträdande är planerat till den 1 juli och pengarna ska betalas ut så snart som möjligt efter att ansökan är behandlad.
 • När kan då pengarna betalas ut? Svaret är. Under augusti månad.
 • Vad händer med företagen under maj, juni och juli månad? Detta vet ingen svaret på.
 • Inga besked finns om det blir något stöd för maj och juni. Många utgår ifrån att det kommer ett liknade stöd som det retroaktiva för mars-april. Men ingen vet. Osäkerheten är stor.

Låt oss ännu en gång jämföra med de andra nordiska länderna. Låt oss ta Danmark. De har ett liknande stöd som Sverige. Hur gick detta till? Jo, så här:

 1. Danska regeringen föreslog omsättningsstödet den 19 mars
 2. Det Danska Folketinget gav direkt klartecken i beslut
 3. Den 8 april godkände EU-kommissionen förfarandet
 4. Den 15 april började danska staten började betala ut stöd till företagen

Hur ser utvecklingen ut i de svenska företagen? Svenskt Näringsliv har i april tillfrågat drygt 3000 medlemsföretag. Svaren anger följande läge för de svenska företagen:

 • 62 procent av företagen har minskad produktion och försäljning
 • 37 procent av företagen har minskat antalet anställda
 • 47 procent av företagen har minskat sina investeringar

Antalet krispaket duggar tätt. Det är förståligt. Regeringen har gjort en bra sammanställning av alla insatser som hittills presenterats. Den ger en god vägledning. En annan vägledning ger www.verksamt.se 

Till sist idag: Hur mycket av de 190 miljarder stora stödet går till företagen? Svaret har Svenskt Näringsliv räknat ut.

 • Företagen får 96 miljarder
 • Hushållen får 64 miljarder
 • Offentliga aktörer 30 miljarder

Regeringens beskrivning är att hela 145 miljarder går till företagen, men då räknar man in permittering-stödet som egentligen går till hushållen.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.