När kungen skulle inviga vårt innovationskontor i Hong Kong

I onsdags skulle Kungen inviga vår nya nod/kontor mot Asien. Det är ett Nordic Innovation House. För Sverige är detta kontor viktigt, vilket väl demonstreras av att det var den svenske konungen som skulle inviga vår utpost mot Asien (för hela Norden). Tanken är att bygga upp samma framgångsrika koncept som i New York och Silicon Valley.

När det invigdes i onsdags, den 28e november, var intresset för media minimalt i Sverige, men stort i Hong Kong – Kina. (något som jag inte uppmärksammade i den första blog-versionen). På objektiva grunder kan detta ifrågasättas om det är rätt i Sverige.. Men ett viktigt skäl var givetvis att Sveriges Konung inställt sin medverkan. Nordiska Ministerrådet lade ut invigning på nätet, så där kan man läsa vad som skett.

Men, den stora effekten av Konungens inställda resa var att den fängslade Gui Minhai lyftes fram stort. Det såg jag samma dag i South China Morning Post, som jag abonnerar på. Evenemanget förlorade också den officiella lunch som Hong Kongs ledare, Guvenören Carrie Lam hade inviterat till. Hon deltog dock i själva invigningen, men den inställda officiella måltiden var en markering som noterades.

Nordic Innovation House i Hong Kong kan man se som ett sätt att försöka kompensera för den nedlagda omvärldsbevakning, som drabbat Sverige. Nu har Vinnova hjälpt till att inrätta ett bevakningskontor i Tel Aviv. Och snart öppnar ett kontor i Singapore också. till detta ska läggas Agneta Bladhs utredning om universitetens internationalisering. Den utredningen reagerar mot den nedlagda omvärldsbevakningen. Utredningen föreslog därför att hela 10 nya kontor ska upprättas runt om i världen, där fokus är på den svenska högskolans intresse. (Men vi borde få en samordnad svensk satsning mot omvärlden och inte en splittrad)

Fotnot: Själv noterade jag vid besök i Shanghai 2005, när skeppet Göteborg seglade in där med Kronprinsessan Victoria, så fanns ingen rapportering i svenska media. Men Kinas TV hade 5 timmar direktsändning. Oj, så arga de berörda svenskarna var, inklusive Göran Johansson, Göteborg färgstarke kommunalråd. En mångmiljon-satsning för att främja Kina-affärerna rann i Sverige helt ut i sanden. (Om det inte skrivs om, eller bevakas i TV och radio, så finns det inte)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.