Näringslivet kräver att EU gör de rätta tingen – Samling i Stockholm

Under två dagar har det europeiska näringslivet samlats i Stockholm. Behovet av ökad konkurrenskraft har skett i vår huvudstad, som ett naturligt preludium inför Sveriges ordförandeskap i EU som börjar den 1 januari. Se nedan vad det europeiska näringslivet kräver.

Närmare 170 delegater från 40 europeiska länder samlades under dagarna två – torsdag och fredag – här i Stockholm. Det verkar inte vara något som vare sig DN eller SvD brytt sig om. Inte heller etermedia, vad jag sett. Dagens Industri däremot hade ett par intressanta artiklar idag

DI hade också en debattartikel från Svenskt Näringsliv att “Europas konkurrenskraft är en ödesfråga” (ingen betalvägg)

Sverige måste våga ta för sig mer i EU, det skrev företrädare för näringslivet i onsdags i Dagens Nyheter. (Ingen betalvägg)

EU har tyvärr inte fokus på frihandeln, skriver Svenskt Näringsliv också.

Nu hoppas vi att den svenska regeringen kan driva på EU. För det är inte bara näringslivet som får stå i skuggan i EU, utan Sverige har i många år varit väldigt passiv. Något som denna blogg har uppmärksammat.

PS Den Putinkritiska journalisten Liza Alexandrova-Zorina får stanna i Sverige. Migrationsverket, myndigheten på dekis, har upphävt sitt ursprungliga beslut. Nya omständigheter, säger. Troligen ett samtal från regeringskansliet. Regeringen kunde ha överprövar beslutet om man så ville, med RF i ryggen, för man ska styra landet.

PPS Financial Times har en intressant artikel om Ukraina idag. Vi kommer att segra säger Zelensky och påpekar att de ryska attackerna snarare ökar än minskar folkets beslutsamhet. (Ska inte vara bakom betalvägg heller)

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Näringslivet kräver att EU gör de rätta tingen – Samling i Stockholm

  1. “Ta för sig mer” i EU måste betyda att bjuda motstånd och begränsa. Vad hände med subsidiaritetsprincipen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.