Nätverket 5G: Sverige skadas av regeringens oförmåga

Först lovar den svenska regeringen heligt och dyrt, tillsammans med de andra Nordiska Statsministrarna: Vi ska ligga främst på den nya tekniken 5G. Detta skedde för snart två år sedan. Hemma hos Stefan Löfven, Örnsköldsvik.

Detta har inte skett. Sverige ligger idag efter ett dussin länder, och de blir allt fler under det kommande året, för PTS, som ska dela ut licenserna, vill inte göra detta förrän i slutet på året. Varför? Och hur kan vår statsminister utlova att Sverige ska ligga i täten och sedan inte bry sig om detta viktiga löfte?

Återigen: Hur fungerar det politiska systemet och hur fungerar våra medier som inte ställer de ansvariga politikerna till svars?

I tisdags varnade Telias nye VD Christian Luiga: “Försenad 5g skadar landet“. Det skedde i form av en artikel i Dagens Industri. Läs den, länk finns här. Den uppmaningen riktar jag också till Stefan Löfven, som borde förstå hur allvarligt hans löftesbrott är för landet.

Sverige har inte skaffat en generell lagstiftning, som många andra länder, utan knyter nu säkerhetsfrågan (Kina-risken) till auktioneringen av det nya 5G-systemet. Helt vansinnigt.

5G-nätet är inte i första hand en fråga om att kunna prata ii telefon, utan är nödvändigt för Sveriges nästa steg i digitaliseringen, Här kommer även klimatet in. Men också kommunerna som nu skriker efter mer pengar, när en digitalisering skulle kunna lösa en del av problemet (enligt en statlig utredning)

Ironiskt nog drar Telia nu igång ett 5g-bygge i Norge. Samtidigt som Finland är på god väg med sitt 5G. Våra granländer har fördelen att inte vara Sverige.

Telias VD avslutar sin artikel i DI med följande fråga: Från politiskt håll efterlyser vi en tydlig färdplan för 5G Men, redan i april 2018 angav ju Stefan Löfven att Sverige skulle ligga främst, men det visade sig bara vara ord. Nya ord nu? Släpp taget i Långbänken och handla i stället!

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.