Hemlig avlyssning av gängkriminella ska åter utredas – nu i ett och ett halvt år

Två utredningar har noggrant gått igenom behovet av hemlig övervakning av kriminella. Det var först Buggutredningen som lade fram sitt betänkande 1998 med 389 sidor. Sedan kom BRU år 2005, som höll på hela fem år med betänkande “Tillgång till elektronisk kommunikation i brottsutredningar” och den var på 490 sidor.. Båda utredningarna föreslog övervakning. Nu ska en tredje utredning fått i uppdrag att gå igenom frågorna en gång till.

Det naturliga vore att regeringen bad några kunniga jurister att inpassa lagstiftningen i nu gällande lagregler. Detta kan inte ta mer än några månader. Den nya utredningen har dessutom fått direktiv, på hela 16 sidor, som är ganska mesiga, som antyder att Gängkriminellas Vänner i regeringen (läs MP) påverkat skrivningen. Pressreleasen är mer direkt på. Likaså de presentationsbilder som Mikael Damberg redovisade i torsdags.

Utredare är Barbro Thorblad, fd generaldirektör för Domstolsverket. Det är hoppas att hon vet vad regeringen verkligen vill, men det tar hon väl reda på eller förstår på annat sätt. För det är tydligen inte bara en förutsättningslös utredning som ska göras, utan det finns ett klart uppdrag.

Kan inte låta bli att nämna den långsiktiga gängbrotts-utredningen, Trygghetsberedningen, som regeringen tillsatta i våras. Den har 11 ledamöter och mer än 30 sakkunniga och experter. Klar ska den inte vara förrän den 31 oktober 2024. Här är det långbänken som regerar så det skvätter om det.

Idag skriver PM Nilsson i en ledare i Dagens Industri om det som är “Årets viktigaste bok”, Lasse Wierups “Gangsterparadiset”. Jag säger bara: Läs! Boken är skrämmande, och så är ledaren. Idag är det S-regeringen som har ansvaret, eller låter bli ta ansvar, låter gängen husera under fyropet “Oacceptabelt”. Men, Alliansregeringen var inte bättre den. Ledaren skriver om därom: “Alliansåren framstår som ett enda långt kriminalpolitiskt skämt”

En annan Långbänk, där Sverige ligger efter, gäller FRA. Nu ska man utreda frågan igen, som Annie Lööf och några till stoppade för 12 år sedan. För att kunna avslöja spioner och terrorister behöver man signalspana, även inom Sverige, men det stoppade riksdagen 2008.  Signalspaning fick bara ske om en gräns passeras. Nu inser alla – även S och MP samt de oppositionella i C och L att detta inte räcker. Det har alltså tagit mer än ett decennium att begripa detta. Långbänk?

Vill till sist påminna om att ovanstående är toppen på ett isberg. Ett isberg som är en politisk sektor som inte fungerar. I stort sett allt i den politisk sektorn fungerar så här dåligt. Trist, vi använder inte Sveriges potential.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.