Nog är det alldeles fantastiskt

Sverige har en finansminister som motvilligt, efter mer än en månads betänketid, nu säger sig vilja rädda landets företag. Retroaktivt. Först efter att Centern och Liberalerna ställt kabinettsfråga.

Det ska sägas att det är oerhört bra att detta nya krispaket med omställningsstöd kommit. Det kan inte  nog understrykas hur viktigt omställningsstödet är..Detta kommer rädda många svenska företag. Men….

Danmark införde ett sådant här system med ersättning för förlorad omsättning den 19 mars. Norge införde ett liknande system den 27 mars. Detta är system som det tog våra nordiska grannar ett par veckor att utarbeta. Sverige regering försökte inte arbeta fram något motsvarande, inte ens när Norge och Danmark hade sina system på plats.

Det danska stödsystemet fick klartecken från EU-kommissionen den 8 april. Och företagen kunde därefter ansöka och få ersättning.

Det norska systemet trädde i kraft den 15 april. För en vecka sedan hade redan drygt 15.000 norska företag fått sitt stöd utbetalat.

Det svenska stödsystemet ska gälla för mars och april. Troligen träda i kraft – enligt Magdalena Andersson idag – den 1 juli.

Både den norska och danska regeringen tog ordentlig hjälp från näringslivet och andra sakkunnig när stödsystemen utarbetades. Det har inte den svenska regeringen gjort. Man har i ställer, som professor Johan Hassler påpekat, killgissat.

Notera att såväl danska som norska företag redan fått ut stödmedel. De svenska företagen får kanske detta stöd i juli månad. Dessutom har såväl Danmark som Norge sagt att man kan behöva fortsätta med sina stöd. Den svenska regeringen ger inget löfte om detta.

Och så har vi journalisterna:

  • Frågar inte varför regeringen inte tagit hjälp av sakkunniga
  • Frågar inte varför Sverige dröjt så länge med ett stödsystem
  • Frågar inte varför Norges och Danmarks företag redan fått direktstöd men de svenska företagen får vänta till i sommar.
  • Frågar inte varför Centern och Liberalerna varit tvungna att ställa kabinettsfråga för att få regeringen med på det nu liggande förslaget
  • Frågar inte hur landets företagare ska planera för framtiden när regeringen inte vill ge besked om fortsättningen.

Detta är en första reaktion från min sida på det stödpaketet som regeringen idag har presenterat. Ett stödpaket – jag vill upprepa detta – som är mycket välkommet!

Samtidigt har vi en opposition och samarbetspartier som inte vill “bråka” när landets framtid står på spel. Så ingen ser att den svenska Långbänken utnyttjas flitigt. Och några kritiska – eller vakna – journalister syns inte heller till.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.