Nolltollerans hjälpte New York att stoppa den grova brottsligheten

När jag läste Dagens Nyheters ledare idag “Ingen ville ha stökiga bibliotek – ingen gjorde någonting åt dem” kom jag att tänka på den grova brottsligheten i New York, som man lyckades stoppa. Där införde man nolltollerans, ingen fick klottra eller ställa till med bråk utan att polisen ingrep.

Det kan överföras på våra bibliotek, där stöket och bråket borde stoppas omedelbart. Som ett led i att bekämpa den grova brottsligheten. Säkert är det många från de tusentals kriminella ungdomarna som hjälper till och skapar stöket på biblioteken. Använder t o m biblioteken för att gömma knark och kanske annat också.

Det är ledarskribenten på DN Erik Helmerson som skriver om problemet som ingen har brytt sig om. Eller som han skriver

“Vad är det för destruktiv tröghet i samhället som gör att hot och våld mot bibliotekarier och besökare kunnat fortsätta år efter år?”

Ledaren återger en bok av Gunnar Reinfeldt “Stök på bibliotek”. den har jag själv inte läst, men vill ange den här. I boken framkommer tydligen att hela 30-40 procent av de svenska bibliotekarierna har utsatts för våld. Och en del börjar dagen med att sopa glas, för fönsterrutorna krossades nästan varje helg. Och i utanförskapsområdena är säkert de här problemen nästan 100-procentiga.

I sju år gick debatten het om stöket på biblioteken med början 2015. Sedan initierade den förra regeringen en lag som gör det lagligt att porta besökare som stör och hotar. På ett år, och med många restriktioner. Men detta räcker inte alls. Det måste till helt andra tag mot våldsverkarna, narkotikahandeln och bråkstakarna.

Nu får vi hoppas att den nya regeringen tar i med hårdhandskarna. Här krävs inte bara att man portar stökiga besökare, utan också ingrepp från polisen som gör dessa tillhåll till obekväma platser för de kriminella.

PS Enligt Ukrainska ÖB har Ukrainas flygvapen slagit till mot 16 platser idag: Av dessa är14 ryska  truppsammandragningar och två tillslag mot luftvärnssystem. Vidare har man skjutit ned en attackhelikopter och ett flygplan. Vidare har Ukrainas artilleri slagit ut en kommandocentral, nio truppsammandragningar och tre ammunitionsdepåer. Så här pågår det varje dag, och det är inte underligt att ryssarna lider stora förluster och måste fylla på med mer och mer kanonmat. Ryssarna vet inte heller hur man ska ha ryggen fri. Ryssarna å sin sida beskjuter ukrainska civila mål mer på måfå. Men många, det ska sägas, ukrainska liv förlorade och många skadade.Terror.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Nolltollerans hjälpte New York att stoppa den grova brottsligheten

  1. Biblioteken är en institution som borde granskas. Genomlysas. Vad är deras uppgift? Hur kan den bäst lösas? Är det rimligt att tidningsläsning och boklån skall vara gratis.
    Kanske man inte behöver öppna lokaler. Kanske tillgången till litteratur kan skötas med modern teknik via internet t.ex. Eller att böcker kan postas och returneras i en mottagningsbox.
    Givetvis skall stök och bråk inte accepteras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.