Nu är det den negativa bilden som gäller

I början på veckan gav jag den positiva bilden. Här den negativa, eller snarare några brottstycken. Tyvärr är det mycket som inte är bra. Detta blir en kavalkad, en tråkig historia, vill jag säga. Vi börjar med

Personaloptionerna, som Sverige behövt sedan två decennier. Något som Anders Borg insåg först när han nästan slutat som finansminister. Och nu föreslår Mikael Damberg något, som egentligen borde hamnat i papperskorgen.

Så har vi 3:12-reglerna, som enligt finansministern bör inbringa ytterligare 5 miljarder i skatt. Varför inte satsa på jobbskapande entreprenörer i stället? En entreprenör med en  1 miljon i omsättningen måste öka sin lön med 27 procent för att få samma inkomst som tidigare. Om det nya förslaget går igenom. SvD i onsdags.

Men det räcker inte med 5 miljarder i höjda företagsskatter. Carlén-Larsson visar i Dagens Industri att cirka 20 miljarder kommer företagsskatterna höjas. Om de liggande förslagen förverkligas.

Om något så behöver de asylsökande få jobb. Idag tar det 7-8 år innan hälften får jobb, och då kanske bara deltid. Genom praktik hos svenska företag kunde 15.000 platser skapas. Förra året. Och mycket mer kunde det bli. Nu har Migrationsverket stoppat detta. Man ska klara det själv, vilket man inte gör. Se hur företaget Ambea hamnar i kläm, liksom många tusen asylsökande. Tydligen får Migrationsverket göra vad som faller dem in.

De svenska kapitalskatterna är inte alls så låga som vi tror. Det har Aktiespararna visat i en studie som publicerade i Dagens Industri den 3 januari. Studien är gjord av Carnegie. Näst högst i Europa hamnar Sverige på kapitalskatter. Så där försvann en myt.

Förra året försvann 5.963 ROT-företagen. Nästan 10 procent av den totala stocken. Som en följd av minskningen i avdragen med 30 procent. Det visar en kartläggning som Företagarna gjort.

Detta är bara en skörd i nuet. Lägg till – stackato – följande:

Nu får jag stoppa uppräkningen. För den är alldeles för deprimerande. Tänk i stället positivt, villl jag säga; Tänk vilken potential Sverige har!

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.