Nu behöver vi en Långbänks-kommission

Under senare tid – även tidigare – har ansvariga politiker beklagat att det inte finns lagstiftning på plats. Och då måste en nu utredning tillsättas, men faktum är att på de allra flesta områden finns redan utredningar gjorda, men lagstiftningen har inte kommit på plats. Villl här nämna några områden där utredningar genomförts, men där politikerna medvetet valt att inte genomföra lagstiftning, och därför saknat möjligheter att agera.

Och på varje område så kommer regeringen springande och säger: Tyvärr saknar vi lagstiftning på området och det måste genomföras snarast. Men, först måste vi tillsätta en utredning. Här är några aktuella områden som politikerna utrett, eller lovat utreda, men som blivit liggande.

Nog finns det starka skäl att tillsätta en ny kommission, som analyserar all långsamhet i politikernas  sätt att arbeta. För så här borde vi inte ha det. Att utreda till vansinne är en sak, men att sedan inte heller fatta beslut när utredningarna är klara är inget annat än oförmåga.

 

 

När regeringen – den nuvarande eller kommande – tillsätter en Långbänks-kommission bör

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Nu behöver vi en Långbänks-kommission

  1. Utredningsväsendet borde just ha ett Verk för uppföljning av utredningar och dess kostnader och vad de ledde till och ett krav på publicering med en sammanställning vad det kostade varje år att utreda till malpåsar. Därtill återkrav på varför de som yrkade på utredning inte fullföljde. Ett effektivt verk är ju det som omplacerar obekväma generaldirektörer. De lyckas ju omplacera typ Dan Eliasson gång på gång med bibehållen lön. Jag är väl ingen vän av Donald Trump men en sak kan han ju lära ut: “You are fired” och där till återinföra tjänstemannaansvar fullt ut. Är man befordrad till sin inkompetensgrad, så borde ansvarig kunna dra rätt konsekvens av detta. Ta beslut och ta konsekvens av detta eller skaffa annat jobb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.