Nu har Anna Ekström fått det hon bett om

Som ordförande i skolkommissionen för ett par år sedan ringde  Anna Ekström upp en rektor i Engelska skolan, Robert Clark. Hon ville få reda på hur man skulle göra för att alla skolor ska bli lika bra som Engelska Skolan. Nu har hon svaret, Barbara och Hans Bergströms bok “Tough Love”.

Boken är en fantastisk introduktion till hur man bygger en bra skola, med goda resultat för eleverna, och för alla berörda familjer. Detta är en bok att läsa för alla landets lärare – och rektorer.  Här finns hur mycket som helst att lära sig. I en framställning, som dessutom är underhållande. Men också förgörande för den svenska skolbyråkratin.

Ordning och reda behövs för elevens skull, för lärarens och för studieresultatet och för Sveriges framtid. Det visar Bergströms bok övertydligt. Ingen kan i fortsättningen säga något annat. För då har de inte läst boken. Om Emil Karlsson, t ex. som på ett anmärkningsvärt sätt visar politikernas oförmåga. Men antalet exempel kan mångdubblas.

I boken visar Barbara hur hon tar över en kommunal skola i kaos, året var 2002. Skolan ligger i Järfälla. Efter övertagande blir det områdets bästa skola, från att ha varit den sämsta.

Skolverket och Skolinspektionen har bara varit till skada för Engelska Skolan, trots 1100 anställda och mer än en miljard i kostnader. Allvarlig skada till och med. Vid ett par tillfällen har man försökt stänga och stoppa Engelska Skolan, till förmån för politiska övertolkningar utan hänsyn till kvalitet.

Trots detta driver Engelska Skolan nu 36 skolor med 26.000 elever och en omsättning på 2.5 miljarder kronor i Sverige. Fler än 170.000 står i kö för att börja i den skolan.

Dessutom är “Tough Love” en entreprenöriell berättelse för den som ska starta ett företag har stor glädje av.

Så tack Barbara och Hans Bergström för att ni skrivit denna bok!

Idag skriver Dagens Industri, PM Nilsson,  också om Engelska Skolan, “Inför en Lex Barbara”.

Svenska Dagbladet utsåg i förra veckan blev Barbara Bergström SvD Affärsbragd 2018,

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.