Nu måste politikerna ta sitt ansvar och hjälpa de företag de man lovat stöd

Dagligen kommer rapporter om företag som snart går över styr. Ända sedan stöden satte igång för ett drygt år sedan har utformning och genomförandet varit bristfälligt. Många företag har fått stöd, men tusentals har i stället lurats. Här ger DN flera exempel idag.

Ansvaret för misskötseln ligger på regeringen. Det borde ske en grupptalan mot regeringen för dess bedrägeri, för det rör sig inte om mindre än ett bedrägligt förfarande. Går man ut och lovar hjälpa företagen och sedan utformar regelverk felaktigt och låter en myndighet missköta genomförandet (inte för alla men för många), så bör absolut regeringen stå för konsekvenserna.

Nu uppmärksammas återigen att Tillväxtverket gjort 1000-tals fel. Verket har fått bakläxa i domstolsprövningen. Detta har pågått i månader och regeringen gör ingenting..Detta är rättslöst, inget annat.

Vad gör Januaripartierna som är medskyldiga till dessa misstag? Det är Centern och Liberalerna som nu stillasittande och tigande låter 1000-tals företag löpa gatlopp. För övrigt är det underligt att inte riksdagen träder in. Då räcker det inte att man kallar en minister eller en generaldirektör till ett utskottsförhör, i stället måste Riksdagen fatta ett beslut som uppmanar regeringen att åtgärda alla dessa misstag. Nu.

Idag kom Finanspolitiska Rådet som ger stödinsatserna mycket kritik. Detta under en mycket förstående regim. När Corona-kommissionen till hösten kommer med sin utvärdering blir det nog andra bullar.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.