Nu ska Sverige få en rejäl avreglering (fan trot)

Nu ska en viktig del i 73-punktprogrammet förverkligas, en rejäl avreglering. Så detta är en positiv nyhet, vi får bara hoppas att inte Långbänken får tag i avregleringen också. Utgångspunkten är punkt 15 i 73-punktsprogrammet, tillsammans med flera andra skrivningar i programmet:

 ”Fler ska kunna bli företagare. Genomför en kraftig förenkling av beskattning och regelverk…”

För en vecka sedan uppmärksammade Dagens Industri vad som var på gång genom en stor intervju med Martin Ådahl i Centern. Han hade huvudansvaret för partiets arbete med regeringsprogrammet, och han har nu hand om ”avregleringsprogrammet”, som det kallas.

Avregleringen är redovisad i ett program som Centern redovisar inför sin stämma i slutet på september. ”Vi för Sverige framåt!”, är titeln. Med tillägget ”för ekonomi och arbetsmarknad”. Det finns nämligen flera program med samma huvudtitel. Programmet är verkligen läsvärt och kan det genomföras, så bådar det mycket gott för landets företagare. Och alla oss andra. Så här säger man:

”Vi måste därför förändra företagarpolitiken i grunden, med genomgripande regelförenklingar och reformer av skattesystemet.”

Några förslag i Centerprogrammet:

  • Skattebördan måste minska
  • Skattekrånglet minska
  • Gamla regler som inte gör någon nytta måste bort
  • Regelrådet måste få en bättre ställning
  • Snabba svar från myndigheter krävs
  • Inget svar på två månader – tillstånd automatiskt (restauranter)

Detta är bara smakprov, goda sådana. Och till detta kommer att den ansvarige i regeringen, näringsminister Ibrahim Baylan, fått upp ögonen för regelkrånglet. Det är Günther Mårders förtjänst (Företagarna). Obs, mötet hade effekt!

Nu påbörjar Baylan ”en förenklingsresa för fler och växande företag” enligt ett pressmedelande i fredags.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Nu ska Sverige få en rejäl avreglering (fan trot)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.