Nytt om Ukraina – en bön från Vladimir Putin

Vladimir Putin: “Snälla president Zelensky, låt oss ingå en kort vapenvila – och tala om fred – så får den ryska sidan möjlighet att ordna förbindelselederna, mobilisera och därigenom återfå sin styrka”.

Detta var den faktiska innebörden i en underhandskontakt som kom från den ryska sidan i fredags via det internationella säkerhetsforumet i Halifax, Kanada.

Zelenskys svar: “En verkligt verklig, varaktig och ärlig fred kan bara komma från den totala förstörelsen av rysk aggression.”

Vita huset upprepade i fredags att endast Volodymyr Zelensky var i stånd att godkänna öppnandet av förhandlingar mellan Ukraina och Ryssland, och avvisade alla föreställningar om amerikanska påtryckningar i denna riktning mot Kiev. USA:s ÖB, general Mark Milley, har nyligen sagt att Ukrainas segrar på slagfältet kan öppna ett fönster av möjligheter att inleda samtal för en politisk lösning av konflikten.

Mark Milley, USA:s ÖB, sa vidare på onsdagen (16/11) att det var osannolikt, åtminstone på kort sikt, att Ukraina militärt skulle kunna åter-erövra alla de territorier som Ryssland ockuperar, inklusive Krim. Han fick dock ett samtal några timmar senare från Ukrainas ÖB Zaluzhnui, som sa att “hans armé” inte tänkte stoppa nu utan fortsätta. Och att inga förhandlingar var tänkbara innan ryssarna är bortkörda.

Kherson tog Ryssland 130 dagar att erövra. Återtagandet tog fyra dagar. Det var ingen ordnad reträtt för de ryska trupperna, även om det var mer ordnat än tidigare. Ukraina värderar de vapen, stridsvagnar och ammunition som ryssarna lämnade kvar till hela 700 miljoner dollar.

Kvaliteten och moralen bland de ryska soldaterna är låg. Ett skäl kan vara att nyrekryteringen skett från landets fängelser i ganska stor utsträckning. Totalt har intagna i fängelser i Ryssland minskat med 23.000 på två månader. Hur många som tagit värvning är inte känt, men säkert merparten av de frigivna fångarna.

Ukraina är fenomenala på att reparera och bygga. På en vecka ordnade man järnvägsförbindelsen från Kiev till Kherson. I lördags morse anlände det första tåget – ett nattåg – till Kherson från Kiev med 200 passagerare, däribland några framträdande politiker och tjänstemän. Dit hörde Ukrainas vice statsminister Iryna Vereshchuk och kulturminister minister Tkachenko. En del av järnvägsvagnarna var special-målade av ukrainska konstnärer, dagen till ära.

Nyligen började de ukrainska järnvägsbolaget sälja “biljetter till segern”, bland annat till Krims huvudstad Simferopol. Biljettintäkterna ska användas till upprustning av tågföretaget. Avgångarna kommer att meddelas senare. Detta visar ett stort självförtroende, men signalerar också till Ryssland vad som är på gång.

Det kan noteras att Rysslands försvarsbudget för 2023, som var kraftigt utökad när den framlades för några månader sedan, nu är ökad ytterligare med hela 40 procent.

Ukrainska självmordsbåt-drönare har tagit sig ända till Novorossijsk på Rysslands Svarta Havskust. De har där sprängt marina fartyg och troligen en oljedepå. Det finns bildbevis för detta. Till denna stora ryska hamnstad har en stor del av den ryska flottan dragit sig tillbaka efter att ha blivit beskjutna och skadade i Sevastopol på Krim i slutet på oktober, också av självmords-drönare. Det är hela 67 mil från Odessa. Dessa självmordsdrönare har Ukraina utvecklat sedan kriget började. Andra länder vill få teknologin.

Washington Post om partisanaktiviteterna i Kherson-området.

Att bli utan el är inget nöje, särskilt inte när det är vinter. För att råda bot på detta importerar Ukraina nu 8.500 generatorer dagligen och underlättar genom att ta bort skatt och moms på produkterna. Tala om snabbt agerande.

Idag på morgonen kunde Ukraina meddela att internet-trafiken var återupprättad i de fritagna delarna av Kherson. Igår var tre kommunikationstorn reparerade, samtidigt som 52 basstationer hade installerats.

Governor: Ukraine restores cellular service in Kherson Oblast. Kherson Oblast Governor Yaroslav Yanushevych said on Nov. 20 that 52 cellular base stations and three cellular communication towers have been restored in liberated parts of Kherson Oblast.

Ryska dödade officerare per den 20 november:

Image

Så man förstår att de ryska trupperna börjar lida brist på ledarskap

Detta får räcka som dagens nyheter från Ukraina..

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Nytt om Ukraina – en bön från Vladimir Putin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.