OECD har nu givit Sverige goda råd om den ekonomiska tillväxten

För en vecka sedan kom OECD:s rekommendationer till alla utvecklade länder och en del till, cirka 40 länder: Så här ska ni förbättra den ekonomiska tillväxten.

Economic Policy Reforms: Going for Growth

 Det är 348 sidor intressant och viktig information. Både generell, som gäller hela världen, dels specifik för varje land. Länken här ovan kan nyttjas för att läsa på skärmen, men går inte att kopiera eller ladda ned, om man inte köper rapporten.
Här finns en kortfattad Executive Summary, som ger en bra bakgrund. OECD:s chefsekonom Catherine Mann beskriver frågorna om ekonomisk tillväxt i ledande artikel. Både dessa delar av rapporten kan laddas ned och skrivas ut för den som vill läsa de tre + tre sidorna.
Mest intressant för Sverige är givetvis den landsspecifika analysen och rekommendationen på sidan 297 – 301. Den är inte direkt vare sig nådig eller uppmuntrande för oss.
  • Migrationen och integrationen håller inte måttet
  • Bostadssektorn håller verkligen inte måttet
  • Marginalskatterna är för höga och måste sänkas
  • Utbildningssystemet måste förbättras
  • Arbetsmarknaden måste göras mer flexibel

Frågan är om inte Sverige får OECD:s skarpaste råd. Eller mest kritiska, särskilt som OECD kritiserat flera av dessa viktiga områden tidigare, men som organisationen konstatera: No action taken. Regeringen bryr sig inte, och det gjorde inte den förra heller, kan man konstatera.

Tänk vilken potential Sverige har om vi följer vetenskap och beprövad erfarenhet, som OECD anses stå för på ekonomins område. Det finns länder som gjort detta och har en BNP per capital som är både 50 och 100 procent högre än Sveriges.

Sverige ligger på plats 26 av världens länder vad gäller BNP per capita. Men vi har alltid varit lovande, höga “rankings” i både forskning och innovation och mycket annat. Men det hjälper inte. Vi är som pensionären som avtackades av VDn med orden: “Du har varit lovande i hela Ditt liv och det har glatt oss mycket”.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.