OECD har redan talat om för Sverige vad som behöver göras, men …

Redan förra året – 2015 – talade OECD om vad som brådskande måste göras för att få rätsida på det svenska skolsystemet. Studien var beställd av den svenska regeringen. Men det är inte mycket som blivit gjort, vad man kan läsa sig till. Se den 185 sidor långa utredningen.

Som alla vet har Sverige i skolkvalitet. Men alla känner kanske inte till att av 34 OECD-länder kom Sverige i mattematik på 28 plats. Och ett snäpp bättre i läsförståelse och vetenskap, på 27 plats.

Skoldisciplinen har kraftigt försämrats, och elever i Sverige anländer för sent till lektionerna i större utsträckning än i något annat OECD-land. Just detta med disciplin tycks vara något heligt i Sverige, för när jag skrev om detta i maj månad, så reagerade Anna Ekström, då Skolverket, mot att det skulle vara så stort problem, och att frågan hade åtgärdats. Men så är inte fallet. Tyvärr.

Trots att lärarna i Sverige tydligen trivs på sitt jobb, så upplever bara 5 procent av dem att samhället värderar högskolelärarna. Pedagogiken har dock kommit i fokus genom enskilda lärares agerande.

Och så har vi läraren som inte orkade stanna kvar och undervisa, pga disciplinen .

OECD-chefen som leder allt arbete med att utvärdera Världens skolor bloggade för länge sedan om Sverige. Läs och begrunda!

Det finns anledning återkomma. I morgon, klockan 11.00, publiceras PISA:s nya studie 2016, och länken är här.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”OECD har redan talat om för Sverige vad som behöver göras, men …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.