OECD har tydligt budskap till regeringen

På onsdagen ordnade Vinnova och Näringsdepartement en dialog med en stor grupp experter från OECD, som sedan i våras fortsatt utvärdera Sveriges innovationssystem. Den förra redovisades 2012. Detta under ledning av Gernot Hutschenreiter, OECD:s chef för deras utvärderingar av länders innovationssystem.  Ett heldagsseminarium med ett 80-tal deltagare från myndigheter, regeringskansli, universitet och privat sektor.

OECD om Sveriges ekonomi  idag, 2015,

OECD gav en förhandsbild av den utvärdering organisationen kommer att överlämna till regeringen i mitten på november. Vi fick alla en väldigt öppen och intressant redovisning, som verkligen bådar gott. Om regeringen lyssnar och tar intryck för den kommande forskningspolitiska proposionen – hösten 2016. Och för den innovationspolitik som regeringen ska utveckla, delvis inom ramen för forskningsproppen. Dock vill jag inte avslöja vad OECD kommit fram till, för jag tycker inte ett förtroende i form av en förhandsdialog ska miss brukas. Även om det inte fanns något klart embargo.

Vad jag kan nämna, som är mycket anmärkningsvärt, är att en stor del av de deltagande ville ha kraftiga förändringar i forsknings- och innovationspolitiken. Hälften vill ha starka förändringar och den andra halvan vill ha radikala förändringar i systemet. OECD-folket verkade närmast chockade av den här inställningen, som också kompletterades med korta skriftliga förklaringar från alla som deltog.

OECD:s förslag till regeringen kommer att överlämnas i mitten på november. En slutgiltig och tryckt rapport kommer att föreligga en bit in på det nya året. Men löften gavs att hela rapporten och förslagen till regeringen skulle finnas tillgängliga direkt efter överlämnandet till regeringen.

Vi kan se fram emot en mycket konstruktiv men radikal diskussion om hur Sverige i framtiden ska utforma sin forsknings- och innovationspolitik. Jag återkommer i ärendet, givetvis.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.