OECD:s vägledande principer för Sverige

I den utvärdering av Sverige som innovationsland “OECD Review of Innovation Policy: Sweden 2016”. innehåller mycket. Den presenterades här i Stockholm den 22 mars i år, men det vet Du knappast om Du inte var med på några event eller läst min blogg. Den går att beställa eller läsa på skärmen. Vill Du ha en nedladdningsbar version utan kostnad går Du hit. Versionerna skiljer sig ytterst lite från varandra.

Nu över till OECD:s vägledande principer för Sverige:

  • Ett välfungerande forskningssystem behöver inte bara god kvalitet utan också excellenta toppar. Sverige är fortfarande bra, men har förlorat ett antal toppar.
  • Forskningssystemet fungerar bäst när det är nära sammanbundet och samarbetar väl. “Svenska Universitetsmodellen” har givit de svenska universiteten en viktigare roll än vad som är vanligt i andra länder. Institutssektorn har blivit lidande.
  • Konkurrensutsatt forskning behöver balanseras mot icke konkurrensutsatt. Det finns här inget “magiskt tal”. Men den bristande framgången för de svenska universiteten borde ge anledning till eftertanke.
  • Att omsätta forskning till teknologi beror på förmedlingsmekanismernas förmåga. I Sverige dominerar “Buttom-Up”-ansatsen. Och den strategiska “Topp-Down” saknas
  • De stora intressenterna har för stort inflytande över den forskning som bedrivs. Intressent-grupper ska påverka, men inte styra. Både universitetssektorn och instituten har styrts av forskarsamhället respektive industrin, vilket är olyckligt.
  • Internationaliseringen kräver att vissa länder tar ledningen för att lösa viktiga samhällsutmaningar. Detta har inte skett i Sverige. OECD:s granskning visar att både vision och vilja måste till. Det borde vara dags för Sverige att ta det steget, säger OECD avslutningsvis.

Nästa avsnitt kommer att behandla OECD:s förslag till hur den svenska universitetsforskningen kan förstärkas

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.