PM Nilsson är företagens bäste vän – men också landets

PM Nilsson har som politisk chefredaktör på Dagens Industri tagit upp flera för näringslivets avgörande frågor. Han har gott understöd av sina kollegor på tidningen. Nu senast har PM Nilsson skrivit om vinsten, som är avgörande för ett effektivt, fritt och fungerande näringsliv “Vinst bästa hållbarheten” var rubriken på hans ledare i Di igår.

Läs den ledaren, den är tillgänglig på näten, länken här också, utan betalvägg emellan.

PM Nilsson har tidigare också skrivit viktiga ledare med fokus på hur företagsklimatet måste utvecklas. Han har kraftfullt invänt mot den identitetspolitik som många nu vurmar för. Det är storägare som Blackrock, men också EU-kommissionen, som nu verkar närma sig löntagarfonderna.

Nyligen skrev PM Nilsson en ledare om AP-fonden 7, som också är viktig: “En ohållbar ansvarslöshet av AP7” Den visar det helt ohållbara i att under täcknamnet hållbarhet stoppa investeringar i företag som kan komma i kontakt med kärnvapen eller för den delen försvar. Man frågar sig om de svenska AP-fonderna då får ha ägande i Saab.

Identitetspolitiken måste vi också ta itu med, och förhindra att den sprider sig. Det gäller inte bara den viktiga näringslivssektorn, utan hela samhället. Meriter bör få styra inte sexuell läggning, religion, ålder eller hårfärg. “Investor får fint sällskap i bördssamhället” är rubriken på ett annat viktigt inslag i PM Nilssons ledare.

Svenska Dagbladet gjorde parodi på identitetspolitiken, bland annat utifrån PM Nilssons ledare. “I framtiden tar bögplatserna slut” Det är Maria Ludvigsson som utvecklar identitetstemat.

En annan utveckling kommer i EU nu, där vinsten också ska bort för företagen. Man uttrycker sig inte så, men det skulle bli resultatet. Återigen är det PM Nilsson som tar bladet från munnen “Säg nej i EU”. Läs denna ledare också.

Nu räcker det snart med läshänvisningar, men ett tillägg. Dagens Industri har haft en serie om elproblematiken “Jakten på strömmen”. Den är skrämmande, och man undrar vad de ansvariga politikerna gjort. Rullat tummarna?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.