Politikerna måste agera nu om ett fritt fall i ekonomin ska undvikas

I morgon är den lönedags. Den 25e varje månad betalar landets företag sin anställda. Nu när intäkterna gått ned med 70-90 procent har företagen antingen inte pengar i kassan, eller så vill då inte använda likviditeten till löner. Många företag har nog tillräckligt i kassan för att klara löneutbetalningarna, men en stor del har det inte.

1000-tals företag kommer att ställa in betalningarna eller låta bli att betala lönerna. Hyrorna som ska betalas den 30 mars är ytterligare en påfrestning som många inte klarar.

Vilka kategorier anställda gäller detta?. Låt oss se vilka yrkeskategorier som är i fråga. Låt oss rådfråga SCB:s statistik, från början av mars i år, gäller 2019

  • Restauranganställda 67.800
  • Frisörer, skönhetspersonal m fl  10.700
  • Butikspersonal fackhandel 103.500
  • Säljare, kassapersonal etc 25.700
  • Trädgårdsarbetare, uppfödare m fl 30.00
  • Fordonsmekaniker, underhållsarbetare m fl 63.600
  • Konsthantverk 11.900
  • Andra serviceyrken minst 100.000

Detta gör sammantaget cirka 400.000 jobb som nu står stilla. Inga intäkter nästan och väldigt stora kostnader. Lönekostnaderna till dessa utan arbete kan uppskattas till 120 miljarder per månad.

Det har kommit några konkreta analyser av vad som sker och vad som borde göras. Vill därför här ange några av dessa:

Först ut var tre kollegor till mig, ekonomiprofessorerna Pontus Braunerhjelm, Johan Eklund och Martin Andersson. De skrev på DN Debatt i söndags “Regeringens krispaket löser inte småföretagens problem”

Igår, lät DN nät-publicera en artikel från 21 näringslivstoppar om att en Corona-kommission krävs för att rädda vårt samhälle. Idag valde DN att inte trycka denna artikel i tidningen, utan tog in en annan viktig artikel om bekämpningen av Corona kan “slakta ekonomin med oöverskådliga konsekvenser”.

En viktig ledare i Dagens Industri “Öppna upp Sverige“.borde läsas. Likaså den debattartikel som som Kerstin Hessius skrev samma dag på DI, “Ekonomisk kris slår sönder miljontals liv”.

Idag skrev den förre näringsministern Björn Rosengren i Dagens Industri, där han menar att regeringens insatser för företagen är klart otillräckliga. “Cynism i stödpaketen” Han avslutar med en dräpande kommentar:

“De falska signalerna nu är dock bara ett uttryck för cynism. Skenbar handlingskraft får gå före omtanken om de drabbade. Det är uppenbart att här krävs en snabb omorientering.”

Min slutsats är att regeringen måste tänka på följande

  • De nuvarande insatserna räcker inte
  • En totalkollaps i servicenäringarna är möjlig utan relevanta insatser sker
  • Att stöd måste till som når ut direkt, inte lån eller likviditet
  • Att regeringen måste samråda med företagsledare av god kaliber som Dan Olofsson och Rune Andersson. Det finns flera andra..

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.