Regeringen har inte lyssnat på Rikspolischefen – gängen växer till sig ytterligare

Det var måndagen den 26 november 2018: Rikspolischefen Anders Thornberg skriver en fem sidors promemoria till regeringen. Ämnet: Hur få allmän ordning och säkerhet i utsatta områden. Med andra ord: Hur få bukt med gängkriminaliteten.

I går framträdde rikspolischefen igen. Denna gång i Ekot. Regering och Riksdag har inte följt de råd som Rikspolisen gav för drygt två år sedan. Så trots att polisen nu kunnat åtala många av gängledarna så minskar inte gängen:

Rikspolischef Anders Thornberg säger att det inte räcker att personer i nätverken åtalas och döms – så länge som det hela tiden fylls på med nya unga som går in i nätverken.

– Man måste se till att inte nya unga kommer in och direkt vid de första indikationerna måste man vara kraftfull. Samhället har inte riktigt klarat att sätta de gränserna och vidta rätt åtgärder, säger han.

Det betyder alltså att de kriminella gängen fortsätter att växa. Det spelar ingen roll vad Morgon Johansson eller Mikael Damberg säger. De kriminella gängen växer. 

Rikspolischefen vill också ha bättre kommunikationshjälpmedel för att kunna komma åt de gängkriminella. Så här uttrycker sig Rikspolischefen

Polisen i Sverige behöver fler verktyg för att kunna komma åt och lyssna på kommunikationen mellan grovt kriminella, det säger rikspolischef Anders Thornberg. Enligt honom handlar det både om hur kommunikationen lagras, och hur polisen kan läsa krypterad kommunikation.

Vad Rikspolischefen säger lite diplomatiskt – för att inte att störa relationen med ansvariga ministrar – är i klartext egentligen följande:

  • Regeringen har inte förverkligat det Rikspolisstyrelsen föreslog för dryga två år sedan
  • Trots att vi tagit många av gängledarna, så växer de kriminella gängen
  • Polisen behöver andra medel för att kunna följa de kriminellas kommunikationer än de som finns idag
  • Påföljderna – straffen – borde vara längre, så att de värsta gängkriminella blir borta – inkapaciterade – under lång tid.
  • De gängkriminella som är aktiva – och begår våldsbrott – trots att de inte är straffmyndiga – måste omhändertas. Inte av socialen, utan av kriminalväsendet.
  • Kraftfulla åtgärder måste till för att stoppa inflödet av minderåriga till de kriminella gängen.

Om en timme ska Rikspolischefen framträda inför Justitieuskottet och då finns möjlighet att höra i klartext det som jag ovan tolkat. Rätt utfrågad kommer säkert Rikspolischefen Thornberg tala klartext.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.