Regeringen kan stoppa kompetensutvisningarna nu på torsdag

På torsdag kan regeringen på det reguljära regerings-sammanträdet besluta om att stoppa kompetensutvisningarna: Besluta att ge alla som söker förlängt arbetstillstånd får ett års automatisk förlängning. Det är något som Migrationsverket tidigare själva funderat på.

Enligt grundlagen, Regeringsformen, ska regeringen bereda ett ärende. Det finns dock inga formella krav på hur detta ska ske. Det räcker med att migrationsminister Heléne Fritzon ber Migrationsverket om en analys av vad en automatisk förlängning skulle innebära. Antalet berörda, om det är någon grupp som borde undantagas och hur verket tidigare resonerat när man övervägde en automatisk förlängning.

Sedan skulle regeringen kunna lägga fram de lagar som man anser sig behöva för att lagstiftningen ska sätta stopp för utvisningar av utländska medborgare som Sverige behöver.

Redan idag kan regeringen ingripa, vilket jag redovisat i tidigare bloggar, men regeringen vill tydligen inte utnyttja den befogenhet den redan har. Enligt Sten Heckschers SOU 2007:75 “Styra Landet” och andra fristående juristers bedömning.

Lite faktauppgifter kan tilläggas. Antalet som sökte förlängt arbetstillstånd sista halvåret 2017 var 15.775. Därav utvisades 3.513 personer, där merparten enligt vanligt sunt förnuft borde ha fått stanna.

Hur ser läget ut för de som ´vill komma till Sverige idag, och inte har ett arbetstillstånd? För 15 år sedan tog det några veckor att behandla de sökande. Idag tar det, enligt Migrationsverkets egna uppgifter mellan 6 och 13 månader. Är ansökan gjord på blankett, och inte via internet, är väntetiden ytterligare någon månad. Om uppgifterna i ansökan behöver kompletteras ökar väntetiden till 11 – 20 månader. Vem vill vänta mellan ett halvt år upp till ett och ett halvt år för att få arbetstillstånd? Jag skulle tro ingen, så det är otroligt att så många söker.

För 15 år sedan klarade en handläggare att hantera 150 arbetssökare per år. Idag klarar en tjänsteman bara av 50. Vad är detta om inte en total kollaps?

Om Migrationsverket slipper hantera cirka 30.000 förlängda arbetstillstånd det kommande året, så kan man i stället beta av den otroliga obalans man har med de nya som söker arbetstillstånd. .Kanske få ned till till de tider på ett par – tre veckor, som man hade för 15 år sedan.

Intervjun idag i Dagens Industri med Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer, visar på en ovilja att åtgärda kompetensutvisningarna. När denne jurist vet att det politiska systemet omedelbart vill stoppa kompetensutvisningarna, så stretar han emot. I stället för att säga: Så här kan vi göra. Nu ska det enligt Beijer i DI idag i stället ta flera år innan Migrationsverket anpassar sig efter politikernas önskan och Migrationsöverdomstolens beslut. Får det vara så här i en myndighet, statsminister Stefan Löfven?

Idag: Ytterligare tecken på dekis: Advokater och jurister som gör allvarliga fel får fortsätta att jobba på uppdrag av Migrationsverket, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Regeringen kan stoppa kompetensutvisningarna nu på torsdag

  1. Detta är fullständigt absurt och det är precis lika illa om regeringen inte ingriper. Tycker att detta är än viktigare än att göra politiska utspel om ytterligare en utredning om Karolinska innan man vet vad som kommer fram i pågående utredning som Su gör.

    Det är svårt att förstå bakgrunden till Regeringens ovilja att med små åtgärder tillgodose landets behov av kompetens. Ett behov som behövs och som alla talar om, även regeringen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.