Regeringen utlokaliseras till Sundsvall

Nu är det klart att regeringen utlokaliseras till Sundsvall. Det gäller att göra som man lär, sägs det. Så här står det i regeringens pressmeddelande:

 “Sverige ska hålla ihop. Det är viktigt med statlig närvaro i olika områden, det handlar om legitimitet. Där staten är fysiskt närvarande ökar förtroendet och nöjdheten bland allmänheten….

Statens närvaro bidrar till det lokala samhällets dynamik och attraktivitet. Det kan också bidra till att den lokala arbetsmarknaden får ett tillskott.”

Rosenbad kan bli filialkontor för Regeringen i Stockholm.

Sagerska huset kan göras om till övernattningslägenheter för statsråden

Sundsvalls flygplats bör läggas ned för att inte statsråden ska lockas flyga.

Nej, det var inte regeringen, utan den nya Myndigheten för Digitalisering av offentlig sektor som utlokaliseras. Så här säger civilminister Ardalan Shekarabi om utlokaliseringen av myndigheten, som väl också bör gälla regeringen:

– Att placera den nya myndigheten i Sundsvall är en del i vårt arbete med att öka den statliga närvaron i hela landet. Oavsett om det handlar om statliga jobb eller medborgarnas tillgång till service är den statliga närvaron viktig i arbetet för ett Sverige som håller ihop.

Två saker kan sägas:

  • Det torde inte finnas någon statlig verksamhet som i likhet med Digitaliseringsmyndigheten måste sitta mitt i Stockholm. Om den handfast och fysiskt ska kunna hjälpa att digitalisera landets myndigheter och regeringskansliet.
  • Att få de skarpaste experterna på digitaliseringens område att överväga en anställning så måste både ersättning och placering vara konkurrenskraftig.

Det första Digitaliserings-myndigheten behöver göra är att öppna en stor filial i Stockholm. Så att de 50 – 60 nyrekryterade medarbetarna kan sköta sin verksamhet när myndigheten öppnar den 1 september i år. En viktig uppgift för regeringens organisationskommitté som leds av Bengt Kjellson, generaldirektör för Lantmäteriet.

Här är flygtidtabellen för Sundsvalls flygplats. Normalt sju avgångar till Stockholm varje dag:

Allt detta är rena pannkakan –Vilse i Pannkakakan. Så därför publicerar jag detta idag, den 13 februari, som är den Internationella Pannkakedagen.

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Regeringen utlokaliseras till Sundsvall

  1. Utredaren sitter väl i Borlänge – HQ förLantmäteriet….så då kan man ju förstå vad han tycker bäst om….dvs by-stan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.