Riksdagsdebatt på Valborgsmässoafton: Krisstöden till företagen

Nu när vi inte får fira Valborg i parker och på allmänna platser är det i stället en viktig riksdagsdebatt: En särskild debatt om utbetalning av krisstöd till företag. Bättre sent än aldrig, skulle jag vilja säga. Nog finns det skäl att diskutera ett stöd som 1000-tals företag överklagat, och politiken har bara tigit.

Det underliga är att regeringen företräds av näringsminister Ibrahim Baylan. Han har haft mycket lite att göra med stöden till företagen. I vart fall om man ser till presentationerna av de extra stöd-propositionerna. Dessa har nästan uteslutande finansminister Magdalena Andersson skött. Möjligen – troligen – har näringsministern spelat en roll bakom kulisserna, för synlig har han inte varit.

Varför klarar inte politikerna av stöden till företagen?

På ett helt år har regeringen inte skaffat sig företagskompetens

Företagarens dagbok över coronakrånglet: ”Varit absurt” En artikel från 28 april i Tidningen Näringslivet

Till detta vill jag lägga att jag i min blogg skrivit dussintals bloggar om hur dåligt stödet till företagen utformats och genomförts. Du som vill ta del av dessa kan använda fritextsökning. Bloggen:  www.gergilsinnovation.se

Vill avslutningsvis säga att den som borde ställas till ansvar, och som brett ut sig stort, utan att ta till sig alla felaktigheter i stödens utformning och genomförande, det är finansminister Magdalena Andersson. Så riksdagen borde arrangera en ny särskild debatt där hon verkligen få ta ansvar.

Dessa deltar i debatten, som säkert är intresserade av hur företagsstödet fungerat:

Ibrahim Baylan, S

Edward Riedl, M

Alexander Christiansson, SD

Emil Källström, C

Lorena Delgado Varas, V

Camilla Brodin, KD

Joar Forsell, L

Karolina Skog, MP

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.