Riskkapital-proposition med fördröjd utlösning

Nu kommer en halv-bakad produkt som kunde  – och borde – varit klar redan 2012. Så här har tidsagendan sett ut:

Mikael Damberg rubricerade regeringens förslag som “Staten och Kapitalet”. Fyndigt. Men innan förslaget lades fram tog regeringen dubbelt så lång tid på sig som utredningen som utredningen fått. Och ändå är det tyvärr bara en princippropp. Det föreslagna utvecklingsbolaget finns inte förrän den 1 januari 2017. Det är dock inget fel på tänket, som elegant redovisas av närings- och innovationsministern i denna presentation. Den som villl se presskonferensen finns länken här.

Som ägartillskott får det nya bolaget samtliga aktier i Fourier Transform och Inlandsinnovation. Dessa två bolag ska sedan avveckla sin verksamhet, vilket kommer att ta tid. Därefter kan de två bolagen överföra sina tillgångar till moderbolaget. Detta kommer säkert att ta ett par år. Så min tidigare prognos att den tänkta verksamheten först kan starta 2019 torde stå sig. Hoppas jag har fel, men allt tar lång tid, oftast längre tid än beräknat dessutom.

Det nya utvecklingsbolaget “Fondinvest”. Detta bolag ska sedan investera – indirekt – i privata fonder, som i sin tur ska ha fokus på innovativa företag med hög tillväxtpotential. Detta är en “fond-i-fond” lösning som IVA förslog för sex år sedan. Sedan ska statens kapitalavkastning kunna vara “cappat” eller asymmetriskt, med en förut bestämd avkastning. Ett utmärkt upplägg. Därtill kommer en mikrofond, som ska stödja regionala mindre investerare. Och Almi får utveckla två fonder, varav en grön.

Vadare ska Almi utveckla ett garantisystem vid lån i bank. Detta i intervallet 2-20 miljoner kronor. Det ursprungliga förslaget sa Bankföreningen nej tack till. “Fondinvest” eller Utvecklingsbolaget ska få i uppgift att etablera en demonstrationsanläggningsfond (vilket ord). Denna fond ska ha storleken 1,5 miljarder, så det blir inte så mycket över till huvudverksamheten “fond-i-fond”. Kanske 1 miljard av 5.

Till detta kommer ett innovationsstöd på totalt ytterligare 340 miljoner årligen. Därav få Almi en höjning av sin förlusttäckning från 40 till 100 miljoner. Vinnova får ökade verifieringsmedel, från dagens 70 till 350 miljoner.

Allra sist: Utvecklingsbolaget ska pröva möjligheten att ge statligt stöd till innovativa företag med hög tillväxtpotential. Men det får givetvis inte strida mot EU:s statsstödsregler. Hur detta ska ske framgår dock inte av propositionen.

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Riskkapital-proposition med fördröjd utlösning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.