Russland innovationsdag 455 i Ukraina

 

Nu händer det saker.

Putins talesman Dimitry Peskov säger att Ryssland inte vill ha en frusen konflikt. Samtidigt säger han att den speciella militära operationen snart kan vara fullbordad. Det gäller att säkra de ryska intressena. Detta är ett utspel för att bädda för en rysk reträtt under förevändning att man säkrat att utländsk trupp inte kommit in i Ryssland.

Samtidigt: Planer finns på hur man ska dra tillbaka ryska trupper, om så behövs. Förlusterna är nog för stora nu.

Nu framträder dessutom Wagnergruppens ägare och ledare Prigozhin och medger att 10.000 soldater i hans armé dött i striderna runt Bakhmut. Sedan säger han till en Kreml-lojal bloggare: – Jag tror att Ukraina har en av världens starkaste arméer i dag, i en intervju med Kreml-vänliga bloggaren Konstantin Dolgov.

Detta är kors i taket.

I måndags gjorde två ryska grupper, Ukraina-vänliga och Putin-fientliga, en raid in i ryska Belgorod Oblast, vilket skakade om hela Ryssland. Där fanns inga ryska soldater, inget försvar vid gränsen. Det visar hur urusel den ryska säkerheten är. Sedan följdes detta upp i tisdags med ett stort antal drönare, som ställde till stor ska: Enligt den ryske regionguvernören Vyacheslav Gladkov.

Denna ryska grupp med några stridsvagnar och ett större antal pansarfordon drog sig efter ett dygn tillbaka in i Ukraina. Grupperna kallar sig Ryska Frihetslegionen och De Ryska Frivilliga.

Enligt Ryssland dödade man  ett 70-tal soldater, enligt oppositionsgrupperna var man nästan helskinnade tillbaka. För att visa hur man skjutit ned och oskadliggjort stridsvagnar och pansarfordon ställde Ryssland med lyftkranar ned gamla förstörda stridsfordon och fotograferade dessa som om de hade oskadliggjorts. Men det fanns inga hjulspår, så allt verkade fejkat.

Givetvis kände Ukraina till den här raiden och hade givit den sitt godkännande. Dessutom bistod man från ukrainskt håll med understöd om så hade behövts och hade försvarat gränsen om ett ryskt motangrepp hade kommit. Men ryska trupper fanns inte där.

Nu är fokus i den ryska media-rapporteringen denna vecka ryska Belgorod Oblast och inte längre Bakhmut. Skickligt drag. Händelsen stör hela Ryssland.

Sedan kan vi notera att de ukrainska förbekämpnings-insatserna ger fortsatta goda resultat. Hela 21 haubitsar (stora granatkastare) på rysk sida förstördes senaste dygnet och därtill sju specialenheter med elektronik och styrsystem samt sju “mjuka” fordon. Några stridsvagnar och pansar-skyttefordon strök med också.

Allt är bäddat för den storoffensiv som Ukraina snart inleder.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Russland innovationsdag 455 i Ukraina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.