Ryska förlusterna ökar – 24.700 soldater dödade. Detta händer framöver.

Det är otroligt att Ukraina nu kämpar ned den nya fascistiska Ryssland under Putins ledning. Det är tufft nu, men ukrainarna lyckas bäst. Och kommer besegra Ryssland/Putin. Idag är Dag 72 av den ryska invasionen av Ukraina. Detta sker nu och annat kommer troligen hända:

 • Igår slog Ukraina tillbaka alla ryska försök till genombrott. På ett ställe drevs ryssarna ända bort till den ryska gränsen, vilket betyder att Ryssland förlorar områden som man behärskat sedan 2014. Det finns undantag, men helhetsbilden för Ukraina är god.
 • Den ryska armén decimeras och görs obrukbara gradvis.
 • Effekterna av kraftfullare utländska vapen visar sin effekt och kommer att ge fullt utslag om en månad
 • Det vanliga livet i Ukraina, utom i stridsområdena, kommer förvånansvärt nu tillbaka.
 • Ukrainare vänder tillbaka för att återta sina bostäder och det som finns kvar. De flesta som kommit till Sverige återvänder hem inom några månader.
 • Brottsligheten i Ukraina har gått ned med hela 75 procent jämfört med samma tid förra året. Brottsligheten har således minskat kraftigt och polisen tycks vara mycket effektiv. (Stor hjälp av civilbefolkningen – alla tycks känna ansvar och engagemang)
 • Polisen har identifierat och utrett mer än 10.000 krigsbrott sedan den 24 februari.
 • Totalt har så många som 750 sabotörer gripits av polis. (Stor hjälp av civilbefolkningen)
 • Även i tidigare erövrade områden i Donbas har den rysktalande befolkningen reagerat kraftigt emot Ryssland. Den befolkningen som man tidigare hade stöd av har Ryssland förlorat (gäller inte alla medborgare, undantag är politiskt aktiva som tjänar ekonomiskt på att stödja Ryssland.)
 • Viljan att bygga upp ett nytt Ukraina är otroligt stark

De ryska förlusterna verkar genomgående vara minst fyra gånger större än de ukrainska:

Sedan den 24 februari har 24.700 ryska soldater dödats och Ryssland har förlorat 1,092 stridsvagnar, 2,651 bepansrade fordon  1,907 vanliga fordon, 499 artilleri-system, 169 robot-system, 83 luftförsvars-systems, 155 helikoptrar, 196 jaktplan och 312 drönare samt tio båtar. (Enligt Ukraine’s Armed Forces, ÖB) Siffrorna är ett dygn gamla.

Uppgifterna ovan är hämtade från Kyiv Independent, Ukrainska ÖB och Säkerhetstjänsten samt Ukrainska Rikspolisen. Både CNN och BBC kompletterar bilden.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Ryska förlusterna ökar – 24.700 soldater dödade. Detta händer framöver.

 1. Ukrainska flyktingar flyr inte längre bort än att de lätt kan återvända hem. Sverige är för långt bort. Andra kommer till Sverige för att stanna länge och utnyttja våra förmåner.
  Rysslands svar på Ukrainas militära motstånd är att sätta in mer folk – som Stalin gjorde mot Tyskland. Hur motiverade är de?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.