Rysslands invasion av Ukraina dag 278 – Ryssland darrar

Ryssland är desperat, vet inte vad man ska göra. Striderna fortsätter med stora ryska förluster, se längst ned. Om någon vecka är marken frusen och då kan den rörliga ukrainska armén befria mer. På tur torde Östra Kherson Oblast och Krim ligga. För-bekämpning sker där bakom fronterna. Ryssarna försöker knäcka Ukraina med missiler och drönare, men merparten skjuts ned, snart kanske alla och raketerna torde snart ta slut, åtminstone precisionsmissilerna.

I lördags träffades de politiska ledarna i Polen och Litauen med sina motsvarigheter i Kiev för att hedra de miljoner ukrainare som dog i den av Stalin genomförda  terror-hunger-svälten, Holomodor, åren 1932-33. “Dagens möte bevisade än en gång att vi har en gemensam vision när det gäller motstånd mot rysk aggression och Ukrainas förestående seger”, sa Ukrainas premiärminister Shmyhal på Twitter.

“Vi pratade om militär hjälp och återuppbyggnad av Ukraina. Vi fördömde Rysslands pågående attacker och krigsförbrytelser. Tacksamhet till Polen och Litauen för deras beredvillighet att bjuda in Ukraina för att förhandla om dess anslutning till Nato”, tillade han. “Europa har märkt hotet från Ryssland för sent, varför vi idag inte kan skjuta upp med att ge hjälp till Ukraina. Det här kriget kommer att upphöra när varje hus, varje skola, varje sjukhus och varje väg återtas”, sa Polens premiärminister Morawiecki. Tilläggas kan att Polen nu ökar sina försvarsansträngningar med hela 70 procent och får därigenom ett av Europas starkaste försvar.

Den ryska militären räknar med att att de ukrainska styrkorna korsar floden Dnipro, därigenom hota all avgörande rysk kommunikation till och från Krim. Försvarslinjer mot denna utveckling sätter ryssarna upp långt in i områdena och inte vid floden – underligt nog. Förstår tydligen att HIMARS skulle med sin precision radera ut det ryska försvaret vid floden.

Huvudstaden Kiev rapporterade redan igår att man lagat elen, vattnet och internet. Man blir förvånad över kraften och snabbheten i Ukrainas arbete med infrastrukturen.

Ukrainas statliga energibolag  Energoatoms chef Petro Kotin sade nyligen att man ser tecken på att de ryska trupperna håller på att lämna kärnkraftverket Zaporizhzhia. Annars riskerar ryssarna att bli att bli nedkämpade eller tagna som krigsfångar.

Endast 3 procent av de ryska attackerna har träffat militära mål. Det redovisade Ukrainas vice inrikesminister Yevhen Yenin. Runt 32,000 civila mål har träffats, däribland 700 civila infrastrukturobjekt.

Ett stort ryskt transportplan, AN-124, har den senaste veckan varit i Kina hela nio gånger. Flygplanet har flugit med avstängda transpondrar, vilket tyder på skumma affärer. Troligen har man hämtat militär materiell, men detta kan inte bekräftas. Xi Jinping kan få mer problem än han redan har när USA reagerar.Det finns tecken på att Ukrainas luftförsvar blir fullständigt. Se antalet missiler ovan som skjutits ned senaste dygnet, hela 75.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Rysslands invasion av Ukraina dag 278 – Ryssland darrar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.