Rysslands “Phurrus-seger” – Köttkvarn och bomber samt mobilisering

Terror-Staten Ryssland bombade ett bostadshöghus i Dnipro i lördags och 36  människor har befunnits döda, men ytterligare 30-talet saknas fortfarande. Till detta kommer ett 80-tal skadade. En ukrainsk oligark erbjöd 25.000 USD till den som kan ge information om bombningen i lördags i Dnipro. Här ett av resultaten:

Oleg Timoshin. chef för 52:a Heavy Bomber Aviation Regiment. Det var hans grupp som bombade det stora bostadshuset i regiment Dnipro. Han har också ansvaret för attacken i somras mot en Shopping Center in Kremenchuk med många dödade. “Ukraine will find you, no worries.” skrev många på sociala medier.

Image

Ukraina har visat att man själva eller genom partisaner/motståndsgrupper i Ryssland kan agera. Som jag nämnde tidigare har ett 50-tal attentat och störningar av trupptransporter skett i Ryssland och minst fyra flygplatser för det ryska bombflyget har skadats genom drönare, som Ryssland inte upptäckt eller kämpat ned.

Det som nu upptar media starkt är de ryska angreppen mot Soledar. Det finns motstridiga uppgifter om ryssarna tagit den lilla staden, som nu bara har 500 invånare mot tidigare 10.000. Staden Bahkmut, som bara ligger en mil söderöver har också varit föremål för mycket intensiva strider. Där finns idag 7.000 invånare, vilket är en tiondel av ursprungsbefolkningen på 70.000

Som jag tidigare redovisat har Wagnergruppen varit ledande i angreppen på de här två städerna. Skälet är säkert att privatarméns ägare Prigozhin vill visa hur framgångsrik han är och samtidigt ge den reguljära ryska armén en känga. Men få vet är till vilket pris som dessa framgångar vunnits. Så här kan förlusterna sammanfattas:

Den ryska styrkan vid de två städerna är på cirka 50.000 man, varav 10.000 tillhör Wagnergruppen, de andra är värnpliktiga i de ryska armén. Antalet dödade soldater är 4.100 och därtill är 10.000 skadade. Det uppges att hela 90 procent av de dödade är värnpliktiga.

Frågan är hur länge Ryssland kan fortsätta med dessa enorma dödstal. Frågan är vidare om det inte är en “Phurrus-seger”, för det är en taktisk framgång för ryssarna, men ingen strategisk. Till detta kan läggas siffror av dödade de senaste två dagarna. Totalt det senaste dygnet ska Ryssland ha förlorat 790 soldater och lika många, 800, uppskattas vara skadade. Det finns dåligt sjukvård på den ryska sidan så många av de skadade lär avlida.

Ukraina är försiktiga med sina egna förluster och för Soledar och Bahmut finns uppgifter att det går en död ukrainsk soldat på 5-10 ryska. Så den begränsade ryska framgången beror återigen på “köttkvarnen”. Men Putin verkar beredd att låta hur många som helst av sina medborgare dödas för hans prestiges skull. Frågan är dock när detta når den ryska befolkningen. Soldatmödrarna är inte att leka med.

Framtiden ser ljus ut för Ukraina om de äntligen får tunga stridsvagnar från Väst. Och ett mer heltäckande luftförsvar genom Patriot från USA. Frankrike skickar nu de flexibla pansarvagnarna AMX 10 RC. Storbritannien sänder Challenger 2, som är en tung stridsvagn. USA skickar Marder, också en bra stridsvagn, men också annat pansar, kanske Leopard, den tyska stridsvagnen. Allra viktigast tycks vara att Tyskland själv slutar upp att fega ut och skickar just Leopard.

Det som verkligen ser mörkt ut är att Ryssland nu tycks vilja göra en total krigsmobilisering. Rekrytera minst 500.000 nya värnpliktiga och ställa om landet till en krigsekonomi. Redan tidigare ökade man försvarsbudgeten med 40 procent, men det räcker knappast. Samtidigt så centraliserar man all produktion av försvarsmateriel. Men, frågan är om inte detta är Vladimir Putins sista kort, en desperat aktion när han förstår att han redan förlorat. Ett land med Nordens ekonomiska resurser klarar inte detta. Ryssland går sin undergång till mötes. Det är kanske lika bra, det måste ske förr eller senare. Frågan är när det ryska folket tar sitt ansvar och när soldatmödrarna säger ifrån

Nils Bildts ledare i SvD idag om Rysslands invasionskrig är mer än läsvärd. “Med rätt stöd i tid kan Ukraina vinna” (Ingen betalspärr)

Foreign Affairs idag skriver om de ryska krigsbrotten och behovet av att att döma själva den ryska invasionen, som är värre än alla andra krigsbrott. Men hur?

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Rysslands “Phurrus-seger” – Köttkvarn och bomber samt mobilisering

  1. Kan man jämföra Norden med Ryssland? Jämförbar BNP, Nordens är tydligen större.
    Men frågan är vad BNP består av. I Sverige: En massa byråkrater, genusvetare, kommunala informatörer, mediefolk, spelutvecklare och jämställdhetskonsulter m.m. Där man lagt ner produktionslinorna för krigsmateriel eftersom företagen inte har kunnat räkna med några beställningar. Gissningsvis ser den ryska ekonomin helt annorlunda ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.