Rysslands storkrig mot Ukraina dag 445 – ryssarna flyr

Igår skrev jag ned att Ukraina drev tillbaka ryssen från områden väster om Bakhmut och pressar samtidigt ryssarna både norr och söder om staden. På tre dagar har Ukraina återtagit 17 kvkm, som tagit ryssarna fem månader att erövra. Men precis nu kommer rapporter om att Ukraina ytterligare återtagit tio positioner/ställningar norr och söder om Bakhmut. samt stora skogsområden. Många ryska fångar har också tagits.

Detta hände när Ukraina gick på offensiven i Bakhmut. Soldaterna i den ryska brigaden som hade ansvaret för Bakhmut började fly. Brigadchefen lämnade då sin stridsledningscentral för att stoppa detta, något som en drönare lär ha upptäckt. Brigadchefen och hans stab konsekvensutsattes med artilleri och är nu borta, döda.

Den ukrainska offensiven vid Bakhmut är nog inte en del av den ukrainska storoffensiven, men kanske utnyttjades några nya enheter från delar av de 8 anfallsbrigader som står beredda. Med 40.000 man (och kvinnor).

Inför president Zelenskys besök idag i Berlin offentliggjorde Tyskland igår ett nytt stor Militärstöd på hela 2,7 miljarder euro, eller drygt 30 miljarder kronor. Där ingår 20 Marder pansar-skyttevagnar,  30 Leopard 1 stridsvagnar och 18 mobila haubitsar samt mycket mer inklusive 200 spaningsdrönare och 100-talet bepansrade trupp-transportvagnar och lika många logistik-fordon (som jag inte vet vad det är).

Ryssarna har det svårt. I lördags förlorade Ryssland fem flygande enheter i regionen  Bryansk. Men inte efter en ukrainsk attack, utan genom att det ryska luftvärnet trädde i funktion och sköt ned sina egna. Tre helikoptrar och ett jaktflyg samt en överljuds-bombplan. Bakom fronten på den ryska sidan sker dagligen sabotage och bombningar av allt från ledningscentraler till bensindepåer. detta är en för-bekämpning, som säkert ingår i Ukrainas planer inför den kommande offensiven.

Snart kommer den ukrainska offensiven och ryssarna flyr.  Kanske är det fromma förhoppningar, och den som lever får se. Moralen är inte vad den borde vara för att Ryssland ska lyckas. Så en stor framgång för Ukraina är mitt strka tips.

Dessutom börjar Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov tala om att stora delar av specialoperationen har förverkligats. Så här låter det på engelska:

“the goals Russia set when launching its “special military operation” have been “partially achieved”

Inga utländska trupper har synts på rysk mark, så när som partisaner och sabotörer, men upphör de attentat som nu sker så kan man hävda att man skyddat Ryssland.

Ryska ambassaden i Stockholm publicerade i veckan på Twitter filmer från den ukrainska uppgrävningen av massgravarna i Lyman och Izium och påstod att det var Ukraina som dödat män, kvinnor och barn och att det alltså är Ukraina som dödat alla civila. Hur kan man? De borde ju veta att de talar mot bättre vetande. Ambassaden har väl gått i Putins lögnskola.

Ukrainska ÖB redovisade tidigare idag de ryska förlusterna per den 14e i morse. Hela 620 ryssar dödade. Fem stridsvagnar slogs ut  och 18 pansarskytte-fordon förstördes. Ryssarna förlorade vidare 21 haubitsar och en salvpjäs. Så här ser hela bilden ut: Kan vara en bild av text där det står ”reHepaлbHий wTa6 3c yKpaeHи iHфopmye npoTRrom24.02.2214.05.2023 npoTRrom -14.05.2023 OPICHTOBHI BTpaTи npoTиBHиKa cKлaли: " +620 98880 LIQUIDATED PERSONNEL лKBAoBaHo oco6oBoro cKлaAy TAHKIB +5 3056 TANKS +18 7325 6oйoBиx 6poHboBaHиx mawиH ARMOURED PERSONNEL VEHICLE apTилepйcbKиx cиcTem pc3B +21/1 316/562 316/ ARTILLERY SYSTEMS/ MLRS 314 3aco6и nno ANTI-AIRCRAFT WARFARE SYSTEMS 308/294 AIRCRAFT/HELICOPTERS ΛΙΤΑΚΙΒ/ΓΕΛΙΚΟΠΤΕΡΙΒ +31 2696 6nлa onepaTиBHo-TaKTи4Horo piBHR UAV OPERATIONAL TACTICAL LEVEL 900 KpилaTi paKeTи CRUISE MISSILES Kopa6л /KaTepи WARSHIPS/BOATS aBTomo6лbHa TEXHIKA TA uиcTepHи 3 nmm +7 6018 VEHICLES FUEL TANKS cneuaлbHa TEXHIKA SPECIAL EQUIPMENT”

 

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.