Säg det: Kejsarens nya kläder. Räddar inte. Fördröjer i stället.

Det krispaketet för småföretagen som regeringen presenterade igår var tyvärr så fel som jag antytt tidigare i mina bloggar. Detta paket bygger dels på lån, dels på krångel. Ambitionen är hedervärd, men lösningen felaktig. Inget av detta hjäper de 10.000-tals företagare som nu kämpar för sina liv. Men inte nog med det, hela Sverige skjuts i sank.

Nu kommer regeringen och samarbetspartierna försvara sina stödpaket in i döden. När det sedan om ett par veckor visar sig att det är fel är det för sent att göra om.

Lösningen är direkt stöd till företag för i första hand löner. För det andra ett  moratorium för hyran i en eller två månader. Här finns två förslag, som regeringen borde ta på allvar:

 • Magnus Henrekson i Dagens Nyheter i går “100 miljarder i månaden kan rädda oss från krasch”. Artikeln är baserad på en analys som ekonomiprofessorn utarbetade under helgen. (Den har gått till en del nyckelpersoner i politiken)
 • Ett annat upplägg har Dan Olofsson, Danir utarbetat i form av en skiss (Som också gått till nyckelpersoner)

I stället för att lyssna på de som kan har regeringen uppfunnit hjulet på nytt, men åtgärderna är som Kejsarens  Nya Kläder ofullkomliga.

Här nedan ett antal frågor att fundera på, byggd på Småföretagspaketet:

 • Hur många företag korttids-permittera anställda som inte har någon sysselsättning med 50 procents kostnad? Hur många väljer i stället uppsägning?
 • Börjar 1000-tals företag hyresförhandlingar för att sedan ansöka om bidrag för att klara 25 procent av den totala hyreskostnaden när verksamheten är obefintlig?
 • Kommer företagen vilja ta nya lån för att betala underskott i verksamheten? Som sedan ska betalas tillbaka?
 • Kan man låna sig ur krisen? Hur många vill göra detta?
 • Regeringen tror att de mindre företagen vill låna 100 miljarder för att täcka underskott och sedan betala tillbaka dessa jättelika belopp. Fungerar det?
 • Vad ska företaget med 31 anställda göra?

Det är ingen brist på vilja hos politikerna, men insikt och realism saknas. Det som nu behövs är ett brett stöd till lönerna och moratorium för hyran. 

Idag kan Du läsa Dagens Industris ledare “Åtgärderna till bolagen måste bli mer resoluta”. Det är en väldigt bra analys och genomgång. Tänk om Magdalena Andersson, Mats Persson, Per Bolund och Emil Källström kunde läsa detta..

Ring sedan till Dan Olofsson och Magnus Henrekson och be dem hjälpa till. Både kan tala om vad som inte fungerar i det som föreslagits. Och hur stödet borde läggas upp i stället. Kom sedan tillbaka med ett förslag i helgen som gör att Sveriges företag räddas, liksom vår egen framtid. 

Till alla politiker med ansvar: Läs också Karin Lindahl i DI “Öppna Sverige innan företagen går under”. Och se Mikael Wiklunds öppna brev till statsminister Stefan Löfven. Och Jacob Wallenbergs artikel i Financial Times

 

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

1 svar på ”Säg det: Kejsarens nya kläder. Räddar inte. Fördröjer i stället.

 1. Hej Håkan

  Ett företag som utsätts för konjunktur /systemförändringar blir över tid effektivare.
  Nu utsätts samhället fö stora system förändringar – att parrera allt leder inte till ett effektivare samälle!

  Vi behöver inte minst av klimatskäl betydande omställning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.