Sakfrågor som behöver hanteras

Igår briserade bomben att den svenska gränspolisens verksamhet underkänns. EU har listat 95 anmärkningar inom de fem av sju huvudområdena som utredningen kartlagt. Sveriges gränsskydd total-sågas. Den sägs vara Europas sämsta gränsskydd

Granskningen av Sverige skedde redan förra året, 2017, enligt EU:s plan som redovisades för fem år sedan. (Här är länken)  Regeringen fick säkert ta del av granskningen redan i början på detta år.

I slutet på den 32 sidor långa rapporten skriver man:

”Brådskande åtgärder bör vidtas av myndigheterna för att ta itu med de eftersläpningar och luckor som identifierats på såväl strategiska som operativa nivåer.”

Gränspolischefen i Stockholm, Liselotte Ström, har berättat  att Sverige inte ville att rapporten skulle offentliggöras före valet.

Detta borde vara en sakfråga att ta fatt i, oberoende av regering, kan man tycka. Både Alliansen och S-regeringen har ansvar för dagens läge.

En annan sakfråga är Bostadsfrågan. Läs Dagens nYheters ledare idag ”Släpp marknaden loss, annars blir det aldrig vår”. Något för den kommande regeringen, det är en viktig sakfråga.

En annan viktig bostadsfråga är dagens lånekrav. De sågas av ekonomiprofessorn John Hassler i Dagens Industri idag. Läs. Uppmaningen gäller särskilt Regerings-sonderarna. De kanske snart börjar intressera sig för vilken politik de ska föra.

Tänk när Talmannen ber partiledarna  att redovisa sina politiska agendor, och även ber att de inte bara ska handhälsa sinsemellan, utan också samtala.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.