Ska brottslingar skyddas? Regeringen har förslagit detta – är det en vänd sten Magdalena?

Just nu behandlar riksdagen en proposition från regeringen i syfta att slå vakt om våra brottslingar. Det låter oerhört, och skulle säkert givit eko i samhällsdebatten om inte säkerhetsläget och Ryssland hade dominerat så.

“Ett ändamålsenligt skydd för tryck- och yttrandefriheten” heter propositionen. Det som idag bör uppmärksammas är förslaget om förbud mot rättsdatabaser. Många andra frågor finns i proppen, men det är just skyddandet av landets brottslingar som är i fokus.

Den som uppmärksammar detta är Säkerhetsbranschen, vars VD Jeanette Lesslie Wikström, skriver i DN Debatt idag. “Stoppa förslaget om förbud mot rättsdatabaser” är titeln. Den är framlagd den 3 november, så troligen har Miljöpartiet haft ett finger med i spelet.

MP är som bekant väldigt mjuka och försvarar ofta brottslingarna, även om de sannolikt har gott uppsåt. Så nu skulle regeringen kunna dra tillbaka propositionen, för MP är ute ur regeringen. Säkert fins det mycket i proppen som är bra, någon genomgång av hela förslaget har jag inte gjort.

Regeringen borde i stället ta fram de många förslag som finns för att i stället information mellan myndigheter ska kunna utväxlas. Idag får inte Polisen eller Socialen fritt utbyta information med Skatteverket. Det är samma problem på det lokala planet. Här rör det sig INTE om att hindra information om brottslingar eller skumraskaffärer, utan tvärtom. Det borde vara en självklarhet att en myndighet informerar andra om brott som man misstänker begås.

Bakgrundskontroller kan inte utföras när företag oh myndigheter anställer nya medarbetare  om rättsdatabaser inte tillåts. Man undrar vad regeringen tänkt när man lagt fram detta förslag. Det kan inte vara Magdalena Anderssons städare man tänkt på, för den incidenten inträffade långt senare. Inte heller någon sten som statsministern vänt på och som lett fram till att brottslingar ska skyddas.

Nu verkar Moderaterna, Centern och Sverigedemokraterna tagit intryck av kritiska remissinstanser. Justitiekanslern, Advokatsamfundet och Svenskt Näringsliv har sagt bestämt nej till förslaget. Och KD har nu instämt i kritiken, så troligen får regeringen inte igenom förslaget, men varför då inte dra tillbaka och göra rätt? Föreslå hur informationsutbytet mellan myndigheter och företag skulle kunna utvecklas så att brottslingar och gängen får det svårare.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.