Ska Europa kunna återerövra den digitala taktpinnen?

USA har sina plattformsföretag: Apple, Amazon, Facebook, Google och Microsoft. Kina har sina Alibaba och Tencent. Vad har Europa? Ingenting. Nu satsar EU-kommissionen på att Europa ska bli en spelare igen. Men även Europas länder verkar vara mer på hugget än tidigare, och denna utveckling har inte minst Financial Times skrivit om.

Redan i juni 2015 uppmärksammade EU:s kommissionär för forskning och innovation, Carlos Moedas, att EU:s innovationsprogram inte alls hände med i utvecklingen. Det krävs större och snabbare satsningar. Och så lanserade han förslaget om ett European Innovation Council, EIC. Först nu, efter drygt två års arbete, har en pilotverksamhet för EIC kommit igång. Effekterna är det för tidigt att tala om, men det är en bra början. Notera att en svensk, Nicklas Bergman, är med i ledningen för EIC.

Carlos Moedas erkänner öppet att Europa misslyckats med att driva på och vara i ledningen för den digitala utvecklingen. “Ett strategiskt misslyckande”, säger han till Financial Times. Men den vetenskapliga kompetensen finns i Europa och nu har vi möjligheterna att komma tillbaka, enligt honom. Det är “den tredje vågen internet” som Europa kan bli ledande i. Internet of things, eller med det klumpiga svensk uttrycket “sakernas internet”.

Vi är idag i ett avgörande skede till en mycket annorlunda värld, enligt Moedas. Se hur den digitala revolutionen påverkar vårt sätt att hantera hälsosektorn, energin och vår mat. För att gå vidare här finns kunskapen och förmågan i Europa. Vi har en fantastisk möjlighet menar EU-kommissionären. Men det gäller inte bara att utnyttja vårt vetenskapliga kunnande och vår innovations-förmåga. Vi måste också få en politik och ett regelverk i EU, som hjälper utvecklingen framåt. Det är ett “Civilt Darpa” som måste utvecklas, säger Moedas, och hänvisar till USA:s framgångar med militära Darpa.

Du som vill följa utvecklingen i EU bör läsa Financial Times framöver. Den skribent som kan följas är John Gapper.. Han gav i en artikel den 12 december bilden av vad som nu sker. Och detta kommer FT följa upp med artiklar om politiska beslut, entreprenörer och medborgare som påverkas. Positiva tecknen är yrkesutbildningen i vissa länder, en ny våg i Europa av venture capital och stora målinriktade forsknings- och innovations-satsningar.

Vad gör Sverige? Hittills har en digitaliserings-strategi utarbetats av regeringen, som inte är något annat än en halvdålig B-uppsats. Ett rent skämt. Och regeringskansliet arbetar i sex digitala stuprör. Ingen samordning finns – ännu. (Regeringen har tänkt i två år och har konkreta förslag att tillgå)

Den digitala utvecklingen har fått en klar förstärkning genom förre finske statsministern Alexander Stubb, som nu blivit vVD i Europeiska Investeringsbanken, EIB. Världens största utvecklingsbank, för övrigt – tre gånger större än världsbanken. Stubb är medveten om EU:s misslyckanden hittills, och en kompetent person att hjälpa till att korrigera. Han lär både vara kunnig på området och väldigt drivande. Se en intervju idag i DN.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.