Ska Facebook och Google tvingas dela på sina kunder?

Att Google och Facebook skulle tvingas dela på sina kunder, ge uppgifter om sina abonnenter till varandra, är givetvis helt orimligt. USA skulle inte kunna besluta detta, för det finns ingen lagstiftning som kan tvinga konkurrenter att dela sina uppgifter.

Men, så är det nu i Kina. Det gäller givetvis de kinesiska företagen. Trots att det inte finns lagar eller regler som tvingar dem, utan bara politikernas krav, så anpassar de sig snabbt. Annars får de inte behålla sina företag och kanske inte sina liv heller. Så ser “rättsstaten” Kina ut idag. Den marknadsekonomi som Deng Xiaoping utvecklade stoppar nu den nuvarande partiledaren och presidenten Xi Jinping, världens farligaste man.

Genom att lansera ”den öppna dörrens politik”, lyckades Deng öka tillväxten i Kinas ekonomi. Deng återupplivande Zhou Enlais slogan om de fyra moderniseringarna inom industri, jordbruk, militär samt vetenskap och teknik. Vad som händer nu i och med Kina är skrivet i stjärnorna. Redan har många kinesiska företag förlorat verksamhet och kraftigt backat på börserna. Det rör sig om 100-tals miljarder dollar.

Vi i omvärlden kan med ett leende se hur Kina dödar sina egna företag och de framgångsrika internet-bolag som vuxit fram. Vi kanske ska vara glada?

Vad har hänt? Några händelser att uppmärksamma:

  • Alibaba och Tencent ska låta varandras kunder utnyttja alla tjänster
  • Videos på ByteDance ska kunna skickas på WeChat och vice versa, trots att de är konkurrenter.
  • Kunskapsföretag med 10-tals miljoner ungdomar som kunder ska inte få ta priser som inkluderar vinst
  • Barn och ungdomar får inte använda dataspel anat än en timme var fredag, lördag och söndag, vilket drabbar dataspels-företagen kraftigt. Och inskränker rätten att spela.
  • Ungdomars dataspel kan inte ske genom föräldrarnas uppkoppling för via ansiktsigenkänning kan censuren se vem som spelar.
  • Sedan har vi Kinas brott mot 12 miljoner uigurer – folkmord säger både USA och UK
  • Utrotningen av demokratin i Hong Kong
  • Xi Jinping har hotat ta över Taiwan med militärmakt. (Ett skäl för chips-tillverkning i EU)

Detta är bara axplock.

En av världens största och mest framgångsrika investerare, George Soros har nu varnat för att investera i och driva verksamhet i Kina. Då har det gått långt.

Vad gör Sverige? Ericsson har redan blivit satt på plats för att Huawei inte får deltaga i 5G-upphandlingen i Sverige. Förra gången i Kina fick Ericsson 11 procent i en upphandling. I år bra 2 procent.

Ska västvärlden reagera måste det ske genom att USA och EU agerar tillsammans. Då kan inte Kina göra så mycket. Utan export rasar Kinas välstånd.

Dagens Industri har i en ledare krävt “Volvo Cars måste hem” Det är PM Nilsson, tidningens politiske chefredaktör, som skrivit. Både i Kina och Hong Kong har utländska journalister utvisats eller förklarats ej önskvärda för att de skrivit kritiska artiklar.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.