Ska framgångsrika ALMI stoppas av Mikael Damberg?

Nog är världen underlig alltid. Sedan länge har politikerna varit bekymrade för att det statliga riskkapitalet inte kommer till användning, stora delar ligger bara för fäfot. En utredning började redan 2011, och som en konsekvens av det arbete som följt bildas nu Saminvest. Men hela tiden har en fungerande verksamhet funnits, statlig, vid namn ALMI. Nu är dess verksamhet så framgångsrik att kapital saknas för fortsatt utlåning, något som jag bloggat om tidigare.

Vad gör regeringen, läs Mikael Damberg, då? Jo vägrar att ge kapitaltillskott. Talar i stället att ALMI får ”förhålla sig till befintligt kapital” Tillsätter i stället en utredning, som om utlåningen vore dålig eller ALMI:s verksamhet kunde ifrågasättas. I avvaktan därpå så kan ALMI inte fungera normalt.

Lösa statliga pengar finns både i Saminvest och i Industrifonden. Den 30 september 2017 hade Saminvest kortfristiga placeringar och likvida medel på 3 219 mkr. Enligt kvartalsrapporten. Industrifonden hade runt 2 miljarder (deras hemsida är obegriplig)

ALMI har under de senaste 5 åren fått en mycket god avkastning på sitt kapital. Bättre än motsvarande placerat statligt kapital.

Läs den avskräckande historien  om ALMI i Dagens Industri i går. Men egentligen är det historien om ett Näringsdepartement som inte fungerar. När man (läs jag) klämmer lite på regeringens mage, så blir frågan: Är det inte i verkligheten Magdalena Andersson som stoppar? Jag bryr mig inte om vem som missköter sig, men det är regeringen som inte fungerar.

Det här inlägget postades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.