Ska framtiden begravas i Sverige?

Alla är överens om att entreprenörskap och därigenom också innovation är framtiden. Det är vad vi kommer att leva av framöver. Det beskrev regeringen den 5 februari 2015 i direktiven när Entreprenörskapsutredningen tillsattes. Så här skrev regeringen:

Ett konkurrenskraftigt och dynamiskt näringsliv är grunden för tillväxt och jobbskapande. Förmågan att vara innovativ och att sälja unika och kunskapsintensiva varor och tjänster är avgörande för Sveriges ekonomi och svenska företags tillväxt.

Entreprenörskap är alltså avgörande för Sverige ekonomi – om man får tro regeringen.

Vad händer så när utredningen läggs fram? Jo följande:

Så intressant är  framtiden i Sverige.

För att ge åtminstone mina läsare en insikt i utredningen, så kommer jag publicera bloggar där olika delar av utredningen “Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet” beskrivs. En tryckt upplaga finns tillgänglig om cirka två veckor enligt sekretariatet.

Utredningen ska i sin helhet gå på remiss och instanserna får 3 månader.på sig att avge sina synpunkter. Ska bli intressant se vad de säger om vårt system som avgör vår framtid.

Har Du synpunkter redan nu, så är Du mer än välkommen!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Ska framtiden begravas i Sverige?

  1. Statens verksamhet är för stor. Staten kan inte managera den. Det behövs ett systemskifte. Beviset är det orimligt höga skatteuttaget för företag och privatpersoner, vilka tvingas bära statens verksamheter under armarna. Den offentliga sektorn kan liknas vid Grekland som fått nödlån (läs höjda skatter) för att kunna fungera fortsatt. Staten borde sälja ut sina bolag på marknaden – det finns gått om entreprenörer/intressenter som kan driva dessa betydligt effektivare och mer produktivt. Samma gäller för flera områden inom vård, skola och omsorg. Finansiering kan enkelt kanaliseras via börsen istället för genom skattesedeln.

    • Håller med dig, Stig. Vi ser alldeles för få initiativ till eftertanke och processkartläggning; pengarna försvinner i ett stort, svart hål och sedan gapas det efter mer… Man borde ifrågasätta såväl vad pengarna används till som hur administrationen av förvaltningen av hela rundgången går till. Sänk skatterna så att man kan leva av sin inkomst! Då minskar bidragsbehovet och därmed behovet av administration = sänkta kostnader. Därmed skulle de som verkligen behöver bidrag också kunna få sådant. Med sänkta skatter ökar också såväl spenderande som sparande, vilket bidrar till ytterligare offentliga inkomster av konsumtionsskatter samt en sundare privatekonomisk bas. Systemskifte är bara förnamnet; vi har en finansminister som egentligen inte är något annat än en skattmas – inget annat område av statens finanser intresserar henne uppenbarligen….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.