Ska Monica Saaronen i morgon hjälpa Anders Ygeman att dölja elkrisen?

I morgon är det dags igen för en ny Lördagsintervju. Det är Monica Saarinen som ska intervjua energiminister Anders Ygeman. Nu kan man hoppas att det blir en intervju där de svåra frågorna ställs, En intervju som inte ministern kan använda för att dölja de problem som Sverige har med elförsörjningen.

I höstas bloggade jag: Varför ska Sverige lida elbrist? Dags för regeringen att rycka upp sig!

Dagens Nyheter ger idag en intressant redovisning av hur Anders Ygeman försöker dölja problemen med elförsörjningen “Storbråk efter miljardavtal som skulle lösa elkrisen”

Under flera år har jag bloggat om hur de ledande politiska makthavarna slipper svara på de svåra frågorna. Journalisterna är “hovjournalister” och låter förmedla det makthavarna vill ha sagt. Det finns idag inga skjutjärnsjournalister, som vågar vara tuffa mot makthavarna. Det är underligt att DN:s Hans Olsson och hans kumpaner i andra media är så snälla mot makthavarna. Monica Saarinen är en av dessa, med stort genomslag.

Får vi se ett nytt exempel, Monica Saarinen, i morgon?

För två veckor sedan intervjuades Stefan Löfven i Lördagsintervjun. Det visade sig att den intervjun hjälpte statsministern att mörka, Stefan Löfven fick hjälp med att dölja sina misstag. Är det detta intervjuerna är till för, kan man fråga sig. Frågan ställde jag också till Monica Saarinen, men fick inget svar. Bloggen med intervjun finns här nedan:

Ekots Lördagsintervju hjälper Stefan Löfven dölja sina misstag

För två år sedan intervjuade Monica Saarinen Ibrahim Baylan, som tagit över uppgiften som näringsminister. Svåra frågor låg framöver. Men Lödagsintervjun ställde inte de svåra frågorna. Här kan Du som vill se hur intervjuarna duckar, som vanligt, när en makthavare intervjuas. Den nye näringsministern Ibrahim Baylan lovar gott 

Varför är svenska journalister så flata?

Lite bakgrund: Elförsörjningen borde varit en icke-fråga i Sverige.

Detta inlägg är publicerat under Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.